Select Page

Izreden uspeh naših filmarjev na državnem tekmovanju Književnost na filmu 6

Na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu 6, ki je bilo 13. aprila v Ljubljani, so od treh glavnih nagrad kar dve nagradi prejeli naši dijaki.

Prvo mesto v kategoriji, v kateri tekmujejo dijaki prvih in drugih letnikov gimnazije, so dosegli dijaki drugega letnika naše gimnazije, ki so letos posneli kratki film Ča ča čakaj, kaj? Ekipo sestavljajo dijakinje in dijaki drugih letnikov: Mia Kukovič, Lucija Žilavec, Perina Slapnik, Domen Kranjc in Maša Korošec.

Ocenjevalna komisija – filmski režiser Miha Hočevar, pesnik Andrej Rozman Roza, Katarina Leban Škoda in Klavdija Kranjc Jensterle – je o filmu med drugim zapisala:

Sproščen pristop k temi, ki bi bila lahko zelo dramatična in za junaka celo travmatična ali tragična. Zabavno kadriranje, v katerem par prepriča celo do plesa sumničave fante, prepriča tudi gledalce. Prijetna romantična komedija s pozitivnim sporočilom. Nismo vsi za košarko.

Nagrado za posebni dosežek pa so prejele dijakinje četrtega letnika, ki so letos posnele kratki film z naslovom Löffel. Navdih zanj so našle v drami Slavka Gruma Dogodek v mestu Gogi. Film so ustvarile dijakinje četrtega letnika Lucija Klauž, Ela Plavec, Špela Ačko in Kristina Motaln, pri snemanju zvoka jim je pomagal Miha Satler iz 1. c.

Ocenjevalna komisija je film pospremila z naslednjimi besedami:

Odlična scenografija, izbor lokacije, kostumov, rekvizitov in primernih igralcev nas zapeljejo v morasto atmosfero zgodbe. Dobra fotografija, montaža in zvočna podoba, brez vsiljene glasbe, ki je v mnogih filmih danes enostavno odveč. Suho in učinkovito.

Srebrno priznanje na državnem tekmovanju pa so prejele tudi dijakinje prvega letnika, ki so po branju Petrarkovega soneta posnele kratki film Dekle, ki je bruhalo rože. Zanimivo filmsko zgodbo so ustvarile dijakinje 1. letnika gimnazije: Lara Višnar, Tinkara Novak, Ana Marija Jug in Kristina Jug.

Čestitke vsem!

Mentorja krožka in tekmovanja Vasja Eigner in Maja Kodrič Crnjakovič

 

Dostopnost