Select Page

V torek, 23.1.2018 smo se dijaki 3. in 4. letnika, ki obiskujemo izbirni predmet sociologije, udeležili predavanja in delavnice na temo »Aktivno državljanstvo za mlade«, ki sta ju izvedla Tjaša in Klemen iz Inštituta za politični menedžment.

Eno šolsko uro smo poslušali predavanje, ki nam je dalo misliti, kaj pravzaprav pomeni biti aktivni državljan in kakšna je naša vloga v družbi oziroma v državi. Seznanjeni smo bili z načini, kako v Sloveniji uveljaviti interese širše družbe (ne le posameznika) in kakšen postopek je za to potreben. To ni bilo eno tistih dolgočasnih predavanj, ko čas teče dvakrat počasneje, baterija na tvojem telefonu pa je že skoraj prazna, zaradi česar te skrbi, kaj boš počel naslednje pol ure.

Predavatelja sta nas, dijake, uspešno vključila v svoj govor in nam dala možnost, da izrazimo svoje mnenje in delimo svoje izkušnje.

Prvemu delu predavanja je sledila še ura delavnice, namenjena temu, da dijaki spoznamo, kaj pravzaprav pomeni biti aktivni državljan. Po skupinah smo se osredotočili na to s kakšnimi težavami se srečujemo v vsakdanjem življenju in kaj lahko naredimo, da se jih rešimo. Izdelali in predstavili smo plakate z idejami o znižanju cen v avtošolah, enakopravnosti žensk in moških,  enakem obravnavanju vseh oddelkov na naši šoli in znižanju cen šolske malice. V predstavitvah smo uporabili znanje iz predavanja, svoje ideje pa smo predstavili ostalim sošolcem. Verjamem, da bomo mnoge izmed njih poskusili tudi uresničiti, saj so spremembe, sploh pozitivne, vedno dobrodošle.

Ines Tomažič, 3.b

Dostopnost