Select Page

V zgodnjem sobotnem jutru je ekipa osemnajstih popotnikov začela dobrih deset ur trajajoče potovanje. Naš cilj je bil varno in srečno (predvsem pa v enem kosu) prispeti v Španijo, natančneje v špansko mesto Lorca.
Najprej smo se vsi (še zaspani) z avtobusom izpred srednje šole odpeljali do letališča v Trbižu. Tam je nekatere prebudila tehtnica prtljage, ki je neusmiljeno prikazovala dodatne kilograme. Po dobrih dveh urah letenja, smo končno prišli v Španijo, obenem pa izvedeli, da nas čakajo še dodatne štiri ure vožnje z avtobusom. Te so minile dokaj hitro, saj smo si v avtobusu prepevali, vendar ne enoglasno, temveč kar petglasno. Lahko si predstavljate, kako je to zvenelo. Ko sem izstopil iz avtobusa, sem opazil grenak nasmeh na šoferjevem obrazu, ki je nakazoval, da Slovencev ne bo nikoli več peljal.
V poznih večernih urah smo vsi, že utrujeni prišli v špansko mesto Lorca. Tam so nas pred hotelom pričakali naši španski gostitelji, ki so nam že isti večer pripravili presenečenje – party, na katerem je bilo super.
V naslednjih dneh je sledil večinoma ogled znamenitosti Lorce in bližnjih krajev. Odšli smo na morje, v bližnje mesto Murcia, si ogledali lokalne znamenitosti, enkrat pa smo se udeležili tudi pouka. Ta je bil zame, ki razumem ravno tri besede špansko, podobno uram japonščine, za nameček pa sem prišel še k uri filozofije.

comenius-spanija 1
Do popoldneva so bili dnevi rezervirani predvsem za razne turistične oglede, večeri pa za druženje z gostitelji in njihovimi družinami. Takrat smo lahko okusili tisto pravo špansko gostoljubnost, nad katero sem bil, odkrito rečeno, presenečen. Dobil sem občutek, da bi ti ponudili vse, pa če bi sebi odtrgali od ust. Prav tako so zelo odprti ljudje, pripravljeni na sklepanje novih prijateljstev. Skratka, bili so odlični gostitelji.
Zadnja dva dneva, smo se nekoliko bolj pripravljali na koncert pevskih zborov. Vsaka država se je predstavila z nekaj pesmimi, nato pa smo s predstavniki vseh sodelujočih držav zapeli pesem iz filma Volver. Zadnji dan smo poleg že omenjenega koncerta, izvedli še flashmob in se počasi začeli poslavljati od Španije in naših gostiteljev, z obljubo, da se kmalu spet vidimo. Vsi smo se strinjali, da je teh pet dni minilo prehitro in da bi bilo super kak dan še ostati v Španiji.
V teh petih dneh, ki sem jih preživel v Lorci, sem se navadil na prijetno temperaturo ozračja, ki je bila okoli 21°C, zato sem bil malo presenečen, ko nas je v Sloveniji pričakal sneg.
Svojo izkušnjo lahko opišem z besedami noro, nepozabno, odlično. Če bi se moral še enkrat odločiti, bi jo brez dvoma ponovil.

comenius-spanija 2

Dostopnost