Select Page

Večopravilnost ogroža našo kreativnost in učinkovitost. Danes, ko poskušamo početi več stvari hkrati in smo pogosto razočarani nad rezultatom, so te besede še posebej resnične. Zaupal nam jih je Aljoša Bagola, ko nas je 21. 4. 2022 v sklopu dodatnih izobraževalnih dejavnosti obiskal na Srednji šoli Slovenska Bistrica.

 

Foto: Klara Jevsinek (Fotokrožek-SSSB)

Za popoln začetek in dobro vzdušje so poskrbeli naši glasbeniki s pevsko točko, ki je vse navdušila.

 

Sledil je pozdravni nagovor dijakinje Maruše Mlakar iz 3. č, v katerem na kratko predstavila gosta, pri čemer ni izpustila vseh njegovih izjemnih dosežkov v neverjetni karieri. Nato pa je sledilo predavanje, zaradi katerega smo se vsi dijaki šole zbrali.

 

V uri in pol nam je Aljoša Bagola zaupal, kaj se je dogajalo v njegovem življenju, kaj je povzročilo njegovo izgorelost in kaj se je v tistih trenutkih dogajalo z njim tako mentalno kot tudi fizično. Povedal nam je, kako lahko tehnologija negativno vpliva na naše počutje ter sodelovanje in delovanje v svetu. Samo predavanje je popestril s prikazom reklamnih sporočil, ki jih je ustvaril na svoji poklicni poti. Hitro smo spoznali, da gre za video reklame, ki smo jih nekoč pogosto videvali na velikih ekranih, kar samo potrdi uspešnost njegovega oglaševalskega dela. Zato tudi ni čudno, da ima naziv slovenski kreativni direktor desetletja in je tudi avtor knjižnih uspešnic! V svojem dolgoletnem poslovanju je prejel več kot 150 nagrad tako na domačih kot tudi mednarodnih tleh. Seveda pa ves ta uspeh zahteva svoje plačilo.

Foto: Tara-Prosenjak (Fotokrožek SSSB)

V njegovem življenju je prišlo do trenutka, ko preprosto ni zmogel več. Vsi napori, da postane najboljši, so resnično uničili njegovo duševno in fizično zdravje. Ker pa ni pustil, da mu to pokvari življenje, je zaplaval v druge vode in napisal uspešnico Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke. Knjiga seveda govori o resničnih dogodkih, kako se je počutil med vsem tem in kaj je bilo potrebno, da je našel nov zagon ter moč.

Foto: Tara-Prosenjak (Fotokrožek SSSB)

Izgorelost se lahko zgodi vsakemu, tudi nam otrokom, zato nam je na srce položil, naj poiščemo pomoč, ko jo potrebujemo, in naj si v dnevu vedno najdemo nekaj časa za počitek in sprostitev. Na njegovem primeru smo tudi spoznali, da nikoli ni prepozno, da zamenjamo kariero in se posvetimo temu, kar nas osrečuje. Tako tudi on zdaj hodi med ljudi in predava o tem, kako lahko vzamemo življenje v svoje roke, in svetuje, kako se izogniti izgorelosti. Eden izmed njegovih nasvetov je predstavljen že v naslovu – če želimo biti zadovoljni, moramo nekoliko zmanjšati svoja pričakovanja.

Foto: Vasja Eigner

 

Da pa smo s predavanja vsi odšli polni pozitivne energije, nam je naša šolska glasbena skupina pod vodstvom profesorja Gašperja Kundiha za konec pripravila še glasbeno točko, s katero so vsem polepšali dan. Magister Marjan Kampuš se je gostu Aljoši Bagoli v imenu vseh iskreno zahvalil za njegov čas in navdušujoče predavanje, dijaki pa smo ga nagradili z bučnim aplavzom.

 

Dogodek je potekal v telovadnici, ki so jo priložnosti primerno uredili Marko Mohorič in profesorji Jure Vračun, Marko Križanič ter Meta Suhadolnik Seljak. Prireditev sta načrtovali in organizirali profesorici Alenka Ajd Bratkovič in Cirila Hajšek Rap. Za projekcijo, ozvočenje in osvetlitev pa je poskrbel profesor Aljaž Galun z dijaki.

Ema Samastur, 1. a

Dostopnost