Select Page

Na zadnji šolski dan naših maturantov smo po dveh letih končno dočakali Umetnije v živo. Natečaj Umetnije skuša vsaj malo začutiti ustvarjalnost, izvirnost, unikaten pogled na življenje, ki ga dijaki predstavljamo s svojimi slikami, risbami, fotografijami, poezijo, zgodbami, skladbami in filmi.

Dokazali smo, da umetnost preživi tudi v najbolj nemogočih razmerah, saj smo tudi v koronačasu ustvarjali – pa čeprav smo snemali film na daljavo (vsak v svoji sobi), na fotografijah pa pozirali z maskami in organizirali Zborovizijo na daljavo v sodelovanju z osnovnimi šolami in s šolami iz tujine.

 

 1. KATEGORIJA: polliterarno in literarno ustvarjanje (eseji, pisma, kratke zgodbe)

 

 1. mesto: Lana Prosenak iz 4. a z eseji
 2. mesto: Kaja Vidmar iz 3. b s kratko zgodbo Vse, kar vidim
 3. mesto: Julija Fridrih iz 2. b, Dejan Gavrič iz 4. b in Iris Motaln iz 3. b s pismi miru

 

Žirijo so najbolj prepričali in presenetili eseji, ki jih je napisala Lana Prosenak iz 4. a. Za esej o vlogi influencerjev je dobila zlato Gosarjevo nagrado, njen filozofski esej Po poti resnice pa je bil objavljen v dveh strokovnih revijah. V eseju Po poti resnice Lana poglobljeno razmišlja, da problem spoznanja ni povezan zgolj s šibkostjo človeškega razuma, ampak tudi z našim načrtnim skrivanjem in bežanjem pred neizprosnostjo resnice.

 

Po poti resnice

V življenju moramo vselej ohraniti zavedanje, da je količina znanja, ki ga imamo, neizmerno majhna. Že znanja, za katerega vemo, da ga nimamo, je ogromno, sedaj pa pomislite, koliko je šele znanja, za katerega se nikoli niti zavedali ne bomo, da ga nismo osvojili … Svojo intelektualno majhnost si moramo priznati – že Konfucij je opozoril, da se resnično znanje navezuje na poznavanje obsega svojega neznanja. Hkrati pa se moramo zavedati tudi relativno majhne količine znanja, ki ga posedujejo drugi, kar nam bo koristilo, kadar bomo morali zavestno izločiti katero izmed informacij, ki nam jih podajajo.

Ali vam je res vsem vseeno? Ali ste vi in svet okoli vas zgrajeni iz resnice ali laži?

 

Izbereš svoje ali tuje življenje

Na kaj naj bi ti vplivneži, ki jih vsi tako zavzeto opazujejo, sploh vplivali? Kaj želijo navdihniti? Moje življenje? Toda znotraj mene že od nekdaj cvete življenjska strast, ta, ki me napolni ob ljudeh, ki jih imam rada, ob pogledu na jutranje sonce … Tega mi ne more ponuditi nek tujec tisoče kilometrov stran, ki se mu niti sanja ne, da obstajam, kaj šele, da bi kaj vedel o meni in mojem življenju. Zakaj bi sledila njemu, če lahko sledim sebi, svojim sanjam in svojemu srcu? Samo ena jaz obstajam, zakaj bi torej svojo edinstvenost zamenjala za nekaj produciranega, za povsem umetno ustvarjeno podobo? Škoda je naših življenj. Tako posebna so, mi pa jih poskušamo zapraviti s tem, da jih siloma stlačimo v okvire všečnega. Nikakor ne morem razumeti, zakaj bi morali biti vsi ustvarjeni po standardih marketa popularnosti. S tem izgine vsa svojstvenost nas samih in naših življenj. Načrt, kako se pravilno živi, namreč ne obstaja.

 

Novoletna zaobljuba

Draga jaz,

prihodnje leto bo moj svet drugačen. Ne morem ti obljubiti, da bom v njem vselej srečnejša, kot sem sedaj, obljubljam pa ti, da te bom spoštovala in cenila, ne glede na to, kaj ti prihodnost prinese. Ne bom vedno stopala z nasmehom na obrazu, a bom verjela v luč, četudi je ne bom videla. Vem, da je tam nekje v daljavi, in ta vera vanjo je zame dovolj, da lahko zaupam poti, po kateri stopam.

Lahko si samo predstavljam, kakšen bi bil moj svet, v katerem sem hkrati jaz sedanja jaz, vse, kar sem bila do sedaj, vse, kar še bom, in vse, kar si želim biti. Kjer sem eno s seboj in eno s svetom, ki me obdaja. Ne obljubim ti, da mi bo uspelo najti svet, kjer je to mogoče, a ti obljubim, da bom poskusila.

Jaz

P. S. Ponavljaj, vtetoviraj, zakriči teh 12 besed (ena za vsak mesec v letu): drugačen svet, luč, priložnost, odločitev, sprememba, besede, radovednost, znanje, knjige, različnost, korenine, ritem. In vse bo dobro …

 

 1. KATEGORIJA: POEZIJA

1. mesto: Lana Prosenak iz 4. a

Žirijo je letos najbolj navdušila pesem, ki je sestavljena iz naslovov številnih knjig, ki jih je Lana prebrala v gimnazijskih letih in nato spletla v izvirno pesem.

 1. mesto: Julija Fridrih iz 4. b
 2. mesto: Iris Motaln iz 3. b
 3. mesto: Tara Prosenjak iz 3. č
 4. mesto: Lori Zafošnik iz 1. b

Dijakinje in dijaki četrtih letnikov pa so pri pouku slovenščine ustvarili barvite, zelo izvirne družbenokritične konse. Še posebej čestitamo: Aniki Nagode, Lani Leskovar, Živi Ani Germ in Tjaši Vivod.  Dijaki so pisali tudi haikuje – v slovenščini in španščini. Na tekmovanju za najboljši haiku v španščini je zmagala Aneja Lončarič iz 3. b.

 

 1. KATEGORIJA: LIKOVNO PODROČJE

Profesor Dragič je pohvalil Eriko Adam, Zalo Meglič, Klaro Jevšinek, Taro Prosenjak in Lariso Mesarič. Na natečaj svojih slik letos žal ni poslal Anže Flis iz 4. a, ki je prav tako odličen slikar.

 1. mesto: Neja Prosenjak iz 4. b
 2. mesto: Anika Nagode iz 4. b
 3. mesto: Luka Urban Kitek iz 3. b in Aleksander Emeršič iz 1. b

Neja Prosenjak

 

 

 

Anika-Nagode

 

4. KATEGORIJA: LUTKOVNO USTVARJANJE   

Za ustvarjalnost in sodelovanje na Vizijah smo čestitati tudi lutkovnemu krožniku za predstavo Plašč. Pri njej sodelujejo: Matej Sever, Anže Flis, Jaka Selakovič, Miha Martinjak in Jurij Tič.

 

 1. KATEGORIJA: GLASBA

Velik aplavz sta si zaslužila tudi šolski bend, ki je popestril prireditev s svežimi komadi, in seveda za pevski zbor pod vodstvom profesorja Gašperja Kundiha, ki je trikrat nastopil na odlični Zboroviziji.

 

 1. KATEGORIJA: FOTOGRAFIJE

Lana Leskovar in Sara Bolko sta zmagovalki šolskega natečaja Maske in natečaja Mladost je norost, kjer so njune fotografije predstavili na razstavi v velenjski galeriji. Sara Islamoska je na natečaju Maske dosegla drugo mesto, na tretjem pa Zala Klančnik, Veronika Šela in Matjaž Korošec.

 

Profesor Vasja Eigner pa je letos pohvalil fotografije Nejca Tranture in Tare Prosenjak, na stopničke pa uvrstil:

 1. mesto: Lana Prosenak iz 4. b

Lana se je predstavila predvsem z izjemnimi pokrajinskimi fotografijami, loteva pa se tudi konceptualne fotografije. Vsekakor je zelo pomembno, da je Lana izredno tehnično fotografsko podkovana, ima pa tudi izvrsten občutek za kompozicijo.

 1. mesto: Vita Bratkovič iz 2. a

Vita je osvojila drugo mesto, ker se je pogumno in izredno uspešno spopadla s temo Utrip grajenega prostora, ki so jo letos razpisali na vseslovenskem festivalu FotoVIZIJE. Naslov njene fotozgodbe je Življenje samostana Studenice, z njo pa se je uvrstila med deset izbranih fotografov, ki so se predstavili na razstavi v Novi Gorici na festivalu VIZIJE.

 1. mesto: Klara Jevšinek iz 2. č

Klara se uspešno uči opazovati svet okoli sebe skozi oči fotografa, najde zanimive motive v svoji okolici in izredno napreduje v fotografski tehniki.

 

 

 1. KATEGORIJA: FILMI – sedma umetnost

Od zadnjih Umetnij leta 2019 je nastalo šest kratkih filmov, za katere smo prejeli kar pet nagrad, nazadnje dve srebrni na državnem filmskem tekmovanju.

Najprej smo si z nekaj nostalgije in v spomin na pouk na daljavo najprej ogledali film (Ne)običajen dan, ki so ga posneli naši maturanti. Posnet je bil v času stroge karantene in zaprtja občin.

 1. mesto: film Spanec je le smrt v preobleki
 2. mesto: film Krekster
 3. mesto: filma Večnost v minljivosti in Urejeni svinčniki ali popolno življenje

 

Čestitke vsem nagrajencem!

ITS Umetnost s prof. Majo Kodrič Crnjakovič

 

Dostopnost