Select Page

V noči na ponedeljek je na svojem domu na Kontovelski rebri v Trstu v 109. letu starosti umrl starosta slovenskih pisateljev Boris Pahor.

Rodil se je 26. avgusta 1913, še v času Avstro-Ogrske in leto pred začetkom prve svetovne vojne. Pri sedmih letih je na lastne oči videl fašistični požig Narodnega doma v Trstu. Ob 100. obletnici, ko je bil Narodni dom julija 2020 vrnjen Slovencem, sta mu predsednika Italije in Slovenije hkrati izročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.

Njegovo najbolj znano delo je roman Nekropola, roman o njegovem življenju v koncentracijskem taborišču, kajti leta 1944 so ga Nemci poslali v nacistična koncentracijska taborišča (Natzweiler-Struthof, Markirch, Dachau, Mittelbau-Doro, Harzungen in Bergen-Belsen).

V nekaj povedih se ne da povedati skoraj ničesar o enem največjih pisateljev, o enem najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, o »klasiku 20. stoletja«, o pogosto omenjanem kandidatu za Nobelovo nagrado za književnost, predvsem pa ne o zavednem Slovencu, domoljubu, »vesti slovenskega naroda« …, o očividcu, pričevalcu in opominjevalcu …

Radi prebirajmo njegova dela in se ga spominjajmo …, danes pa naj govorijo njegove besede: »Življenje je eno samo, dano nam je in je čudež …«

Lidija Ličen, prof. slovenščine

Dostopnost