Select Page

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

 

Unesco je leta 1995 na generalnem zasedanju v Parizu 23. april razglasil za Svetovni dan knjige.

 Na ta dan potekajo dogodki, povezani s poklicem pisateljev ter z zaščito avtorskih pravic, pa tudi z uvajanjem inovativnih idej na področju tiskanja. Praznik praznuje več kot sto držav po svetu. To je tudi dan piscev, založnikov, knjižničarjev, urednikov in vseh, ki so povezani s knjigami.

Na ta dan sta leta 1616 umrla Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

  1. aprila v Španiji goduje t. i. Sant Jordi ali sveti Jurij, od 15. stoletja zavetnik Katalonije. To je pri njih dan vrtnic in dan knjig, zato so začeli na Svetovni dan knjige podarjati knjige in rdeče vrtnice. Sveti Jurij se je v Španiji enako kot pri nas po legendi boril z zmajem in rešil princeso, vendar mu je ta za razliko od slovenske rešene županove hčere podarila rdečo vrtnico. Zato se je izoblikoval običaj: če Katalonka dobi vrtnico kot simbol lepote, sama svojemu ljubemu podari knjigo kot simbol znanja.

Na Slovenskem je sv. Jurij pomladni svetnik, zavetnik orožarjev, vojščakov, skavtov …, ki je  znan po jurjevanju oziroma obredih prihoda pomladi. Zmaja v slovenski slovstveni folklori označujemo kot zimo. Jurjevanje je še posebej ohranjeno v Beli krajini, od koder poznamo koledniške pesmi z mladeničem, ovitim v zelenje, ter v Slovenskih Konjicah, kjer naj bi zmaj živel v jezeru znotraj Konjiške gore. Vsako leto so mu morali darovati mlada dekleta, da je miroval in se gora ni tresla ter povzročala poplave v kraju. Ko je prišla na vrsto graščakova hči, je zmaja premagal sv. Jurij. Dogodek je ponazorjen tudi v konjiškem grbu z belim konjem in rdečo podlago – zmajevo krvjo, ki je tekla po mestu, ko je bil zmaj premagan.

 

V Sloveniji smo Svetovni dan knjige odlično sprejeli in ga razširili na ves teden. Trenutno smo ena redkih evropskih držav, ki obeležuje praznik več dni, davek na knjige pa je bil leta 2019 znižan na 5 %.

Na naši šoli smo Svetovni dan knjige v letošnjem šolskem letu obeležili že meseca novembra, ko smo gostili pesnico Sašo Pavček. Praznovanje se je nadaljevalo 21. aprila, ko se bomo družili s pisateljem in kreativnim direktorjem oglaševalske agencije, Aljošem Bagolo. V mesecu juniju načrtujemo tudi Noč knjige.

Ob Svetovnem dnevu knjige vas vabimo k sodelovanju v knjižnem kvizu na spletni strani šole. Kviz bo dostopen do torka, 26. 4. do 10. ure. Med pravilnimi rešitvami bomo izžrebali tri dijake, ki jim bomo podelili knjižne nagrade. Seveda ne bomo pozabili niti na vrtnico.

Vabimo vas tudi k menjavi knjig, ki bo potekala na Stari bukvi – policah v obliki drevesa pred šolsko knjižnico.

Z branjem si bogatimo besedni zaklad, razvijamo domišljijo ter razširjamo obzorja našega znanja in duha. Zato so resnične Pavčkove besede: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo.«

Vesna Sever, prof. slov.

 

Dostopnost