Select Page

V ZRC SAZU so se na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša od leta 2017 ukvarjali z izdelavo spletnega portala Franček. Pripravljali so Šolski slovar slovenskega jezika in Jezikovno svetovalnico za učitelje slovenščine. Gre za sodobno učno e-orodje, s katerim želijo učence in dijake uvajati v delo s spletnimi slovarji in spletnimi slovničnimi priročniki. Od Frana se Franček razlikuje v tem, da so razlage prilagojene vsaki od treh starostnih skupin učencev oziroma dijakov (1.-5. razred, 6.-9. razred in srednja šola).

Slovarji so nepogrešljiv jezikovni pripomoček pri učenju in raziskovanju; še posebej so pomembni pri pouku slovenščine, ko je treba znati besedo pravilno naglasiti in vedeti, ali je domača ali prevzeta. Franček vam bo olajšal marsikatero domačo nalogo ali vam bo v pomoč pri učenju in pisanju seminarskih nalog. Na naslovu www.franček.si lahko namreč izveste, kaj pomeni posamezna beseda, kako jo pregibamo, kako jo izgovorimo, v katerih frazemih jo najdemo, kdaj je bila v slovenščini prvič zapisana, od kod izvira in kako se uporablja v narečjih.

Včeraj, 14. septembra 2021, je potekala uradna predstavitev različice beta omenjenega portala. Na spodnji povezavi najdete kratek predstavitveni film o Frančku, sicer pa vabljeni k raziskovanju na www.franček.si.

Predstavitveni film: https://www.youtube.com/watch?v=BmU2DzgZ6OQ&ab_channel=kaisjfr.

 

Aktiv slovenistov

Dostopnost