Select Page

21. april je Organizacija združenih narodov razglasila za Svetovni dan kreativnosti in ustvarjalnosti, s katerim želi dvigati zavedanje o pomenu ustvarjalnosti in inovativnosti v vseh pogledih razvoja človeštva.

 

Na naši šoli smo se odločili, da bomo v ta namen praznovali skupaj z enim najprepoznavnejših in najbolj nagrajevanih oglaševalskih kreativcev pri nas.

Aljoša Bagola je bil dolgoletni kreativni direktor v agenciji Pristop, za svoje delo je prejel več kot sto nagrad in priznanj na domačih in mednarodnih oglaševalskih festivalih. Trikrat je bil razglašen za kreativnega direktorja leta in nazadnje celo za najboljšega kreativnega direktorja desetletja.

Ker lahko oglaševalski posel pobere precej visok davek in zaradi nenehnega samodokazovanja pusti posledice na duševnem (pa tudi telesnem) zdravju, je bogato 20-letno kariero zaključil. Svoje izkušnje je iskreno popisal v knjigi Kako izgoreti … in vzeti življenje v svoje roke. Kot sam pove, te izgorelost »oropa zadovoljstva, radosti, sreče, do zadnje celice v telesu«.

Knjiga je takoj postala prodajna uspešnica, Aljoša pa uspešni avtor, ki je svoje pisanje tam, kjer se konča Kako izgoreti, nadaljeval v novi knjigi Srečo, prosim. Sreča mu pomeni: »Biti osvobojen vplivov in okoliščin. Biti zaprisežen preseganju samoprevar in varljivih predpostavk o svetu in drugih. Dovoliti si edinstvenost in s čudenjem hraniti otroka v sebi. Biti samostojen, misliti s svojo glavo in čutiti s svojim srcem. To je sreča.«

Svojo kreativnost danes posveča pisanju, predavanju in svetovanju. Ker je avtor knjižnih uspešnic, ki obožuje besedne igre in zna iz jezika izluščiti številne nove pomene, njegov obisk  pomeni tudi uvod v še en svetovni dan, in sicer Svetovni dan (in noč) knjige, s katerim se 23. aprila vsako leto posvečamo promociji branja in založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine.

S priznanim avtorjem se bomo srečali v četrtek, 21. aprila 2022, 5. in 6. šolsko uro v športni dvorani Srednje šole Slovenska Bistrica. Prepričani smo, da nas čaka izjemno zanimivo predavanje, ki bo na vas, dragi dijakinje in dijaki, zagotovo pustilo dober vtis in vas morda navdihnilo za katerega od kreativnih poklicev. Za popestritev pa bo z dvema vložkoma glasbe poskrbel šolski bend pod kreativnim vodstvom Gašperja Kundiha.

 

Se vidimo!

 

Alenka Ajd Bratkovič

Dostopnost