Select Page

V četrtek, 4. novembra, sta se v zgodnjih jutranjih urah Hana Brumec in Damjan Dovnik z mentorjem Markom Žigartom na daljavo povezala s teleskopom v Čilu, s katerim v okviru raziskovalne naloge pri ITS Naravoslovje spremljata sij kefeide V1162, ki se nahaja v ozvezdju Orion. Teleskop je na voljo mladim raziskovalkam in raziskovalcem, ki sodelujejo v projektu Go Chile. Projekt vodi in koordinira Univerza v Novi Gorici ter skupina astronomov pri astronomski reviji Spika. Teleskop je v celoti robotiziran in ga lahko na daljavo vodimo iz Slovenije. Leži na nadmorski višini 1600 m na robu puščave Atacama v bližini znanega observatorija Cerro Tololo. Njegova prednost je predvsem ta, da je postavljen na območju, kjer je letno vsaj 300 dni jasnega vremena.

Hana in Damjan želita s teleskopom natančno izmeriti spreminjanje sija zvezde, iz periode spreminjanja pa posredno določiti njen celotni izsev. V kolikor jima bo to uspelo, bosta lahko v nadaljevanju izračunala razdaljo do opazovane zvezde. Takšna metoda merjenja je primerna za zvezde, ki so zelo oddaljene od našega Sonca.

Ker čas v Čilu zaostaja za 4 ure za časom v Sloveniji, večina opazovanj poteka v drugi polovici noči do jutra, zaradi česar čaka Hano in Damjana še nekaj neprespanih noči.

Mag. Marko Žigart

 

Slika: Zaslonska slika opazovanja s teleskopom v Čilu

 

Dostopnost