Select Page

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica smo konec preteklega leta v okviru projekta Povabimo besedo, ki ga financira Društvo slovenskih pisateljev, in v okviru ITS gostili gospo Sašo Pavček. Dogodek smo organizirali gimnazijci tretjega letnika. Pogovor z umetnico je spretno vodila dijakinja 3. b-oddelka Kaja Vidmar.

Diplomirana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka, včasih tudi redna profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televezijo – vse to in še več je gospa Saša Pavček. Sama pravi, da ne more izpostaviti ene dejavnosti, saj se vsi poklici pri njenem delu prepletajo. Je pa povedala, da je najraje na odru in je to med epidemijo novega koronavirusa, v času zaprtja, kar precej pogrešala. Ko ugasnejo odrske luči, je zelo rada v miru, v harmoniji doma, rada ima naravo, družino, živali, rastline, dobre prijatelje, rada kuha za druge in uživa, če se pri njej dobro počutijo.

Gospa Saša Pavček nam je razkrila, kako je začela svojo kariero na AGRFT in kako sta nanjo vplivala njena oče in brat. Govorili smo o njenih prvih in tudi najbolj znanih vlogah v predstavah Antigona, Hamlet, Tartuffe, Krst pri Savici. Povedala nam je, kako se pripravlja na svoje vloge, in prav tako, kako se sooča s tremo, ter nam podala tudi nasvet ali dva. Govorili smo tudi o pomenu branja, pri čemer  je dejala, da se nam za obstoj knjige ni treba bati.

Je tudi pesnica, ki je pred kratkim izdala novo pesniško zbirko Zastali čas, ki jo lahko beremo kot njen življenjepis. Iris Motaln in Vid Šteinfelser iz 3. b sta jo presenetila z recitiranjem njenih pesmi iz zbirk: Obleci me v poljub, Zastali čas in Meni je lep ta svet, v kateri so zbrane tudi pesmi njenega brata in očeta. V njih je, kot je povedala sama, zelo uživala.

Pogovor se je začel in končal z glasbenim nastopom našega šolskega banda, sama pa bom zaključila z besedami gospe Saše Pavček: «Zaljubite se v življenje in življenje se bo zaljubilo v vas!»

Ana Rojko, 3. b

Fotografije: Miha Bučar

 

Dostopnost