Select Page

V sredo, 21. 12. 2022, smo si dijaki prvih letnikov naše šole ogledali predstavo z naslovom Neustrašna raziskovalka. V njej sta nastopila dva lika: profesor Kranjc in njegov nepazljivi asistent Aleksander z domiselno sceno in rekviziti, ki so iz sicer šolske predavalnice ustvarili pravi gledališki oder. Lik prikupno nerodnega Aleksandra je že na začetku motiviral občinstvo, navdušenost pa se je ohranila vse do konca predstave, ko smo bili v pričakovanju razpleta Aleksandrovih spodrsljajev.

Čez celotno predstavo sta na humorističen način povzela življenje Marie Curie in njeno največje odkritje, to je radij. Z obilo smeha sta nas popeljala skozi izbrane vsebine fizike in predvsem kemije, to so radioaktivno sevanje in njegova uporaba v zgodovini in danes, odkritje radioaktivnih elementov ter razpolovni čas. Vsebino sta prikazala s praktičnimi primeri,  slikovnim gradivom in zvočnimi učinki. V zgodbi je bila radioaktivnost prikazana poenostavljeno, torej dovolj razumljivo in nazorno, zaradi česar je bila vpetost poslušalcev v dogajanje še toliko večja. Predstava je bila zato ravno pravšnja za sprostitev in je popestrila vstop v praznični čas.

Katarina Šela, dijakinja 1. a

 

Dijakinje in dijaki smo si ogledali predstavo o Marie Curie in o njenem raziskovanju.

V predstavi je bilo prikazano njeno življenje in delo na zelo zabaven in poučen način. Dijaki smo se naučili marsičesa novega, na primer o nevarnosti radioaktivnega sevanja, značilnostih uranove in radijeve rude, delovanju rentgenskih žarkov in še marsikaj. 

Predstavo sta izpeljala profesor in znanstvenik Peter in njegov pomočnik Aleksander. Predstavo so si ogledali dijaki prvih letnikov in prepričana sem, da so se vsi ob ogledu zelo zabavali.

 

Alja Šega, 1. b

 

Dostopnost