Select Page

Festival Vizije je dogodek, ki se ga vsako leto znova razveselim. Letos je  istočasno potekal tudi razgiban filmski festival FilmFreš in – ne konec tedna, ampak kar teden ljubiteljske kulture.

Vizije 2022 so potekale med 20. in 22. majem 2022 v Novi Gorici, na festival pa se je uvrstilo šest najboljših gledaliških predstav in tri najboljše lutkovne predstave iz vse Slovenije. Ker jih ustvarjajo tudi študentje, ki se bodo morda s temi področji ukvarjali profesionalno, in že uveljavljena kulturna društva, je dejstvo, da so se na Vizijah predstavili tudi naši dijaki, toliko bolj navdušujoče.

 

Ima pa ljubiteljska kultura eno prednost pred uveljavljeno profesionalno kulturo – pridevnik ljubiteljski izhaja iz glagola ljubiti, ljubiti kulturo z vsem srcem, ustvarjati, ne da bi za to zahtevali kar koli več kot osebno zadovoljstvo.

 

Festivalski konec tedna se je začel v petek zvečer v Kulturnem domu Nova Gorica z nastopom skupine Mandolina, ki nas je v filmski večer popeljala na krilih filmske glasbe v preobleki, kakršne nismo vajeni – s skladbami Sirtaki iz Grka Zorbe, Ne čakaj na maj, ljubezensko iz Botra in z drugimi nepozabnimi skladbami so poželi navdušen aplavz.

 

Kot že večkrat poprej so v tekmovalnem programu v kategoriji lutkovnih predstav nastopili naši lutkarji – Lutkovni krožnik v sodelovanju s Koruznim zrnom (mentor Matevž Gregorič) – tokrat s predstavo Plašč po motivih Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Na odru so zablesteli igralci in animatorji Oskar Kleindienst (dijak Prve gimnazije Maribor), Anže Flis iz 4. a, Matej Sever iz 4. a in Jurij Tič iz 3. a, kitarist Miha Martinjak iz 4. a ter Jaka Selakovič iz 4. a, ki je poskrbel za svetlobo in zvok. Ekipa je poglobljeno naštudirala Gogoljevo novelo in jo interpretirala z ruskim naglasom, s čimer je občinstvo na več mestih spravila v smeh.

Simbolika je večna in Akakijev duh straši še danes. Tudi pri nas. Razmere so odlične, le plašči so drugačni.

 

Letos je bilo nekaj več lutkovnih predstav kot po navadi, izvrstnim gledališkim predstavam pa so se pridružili tudi odlični filmi, zato žirija (Gojmir Lešnjak Gojc, ki je bil tudi ambasador festivala ljubiteljske kulture, Anuša Kodelja in Rok Andres) ni imela lahkega dela.

 

Del festivala Vizije pa je tudi fotografski natečaj Fotovizije, v okviru katerega se je na razstavi v galeriji Tir v Kulturnem centru Mostovna predstavilo deset najboljših mladih fotografov, ki so ustvarili fotografske zgodbe na temo utrip grajenega prostora. Med njimi je bila tudi Vita Bratkovič iz 2. a (mentor Vasja Eigner), ki je navdih za svojo »fotozgodbo« našla v Samostanu Studenice.

“Želela sem zajeti podobe življenja v propadajoči arhitekturi, pri čemer mi je življenje pomenilo predvsem zelenje, ki prerašča človeško stvaritev. Ko bo zgradba propadla in ko človeka ne bo več, bo vse prekrila narava, ki vedno najde pot.”

 

Ustvarjalnost mladih iz vse Slovenije, ki smo ji bili po dveh letih zatišja priča, nam sporoča, da je prihodnost – ne glede na vse – svetla. Našim dijakom iskreno čestitamo in se že veselimo Vizij 2023!

Alenka Ajd Bratkovič

Dostopnost