Select Page

V četrtek, 26. 1. 2023, smo se z dijakinjami in dijaki ITS naravoslovje 3. letnika in izbirnih predmetov kemija in fizika odpravili na poučno ekskurzijo v dva raziskovalna centra, ki se ukvarjata z bazičnimi raziskavami na področju razumevanja materije in energije.

Najprej nas je pot v vodila v Ajdovščino, kjer v okviru Univerze v Novi Gorici domuje Center za astrofiziko in kozmologijo. Doktorici Andreja Gomboc in Tanja Petruševska sta na začetku obiska predstavili področja raziskovanja vesolja, nato pa so nas različni znanstveniki in znanstvenice popeljali v razne laboratorije, kjer so nam prikazali poskuse mikroskopiranja z elektronskimi mikroskopi, prikazali proučevanje dogajanja v atomih s pomočjo posebnih laserskih tehnik, pokazali razvoj organskih polprevodnikov in še mnogo več. Po ogledu smo se odpravili na kratek sprehod po Ajdovščini. Po tem, ko smo občutili moč primorske burje, smo si premražena telesa ob toplem čaju in prigrizku pogreli v bližnjem gostišču.

Zgodaj popoldne smo se odpeljali v Italijo v Bazovico na ogled pospeševalnikov delcev. V strogo varovanem območju sta nam italijanska znanstvenika predstavila delovanje linearnega pospeševalnika Fermi in sinhrotrona Elettra. Pospeševalnika se raztezata na površini nekaj nogometnih igrišč. Med predstavitvijo smo ugotovili, da je njun glavni namen ustvarjanje sevanja s pomočjo pospeševanja elektronov do 99,99 % svetlobne hitrosti. Sevanja uporabijo kot vir mikroskopiranja nanometrskih struktur, s katerimi proučujejo različne snovi, od kristalov preko proteinov do popolnoma novih materialov. Zelo natančno lahko ugotovijo njihovo sestavo in preko tega napovedo njihove fizikalno-kemijske lastnosti.

rpt

Po ogledih smo se prijetno utrujeni in obogateni z novimi znanji odpravili proti Slovenski Bistrici, kamor smo se vrnili v večernih urah.

Marko Žigart, Damijana Gregorič in Nataša Petelin z dijakinjami in dijaki SŠSB

Dostopnost