Select Page

 

 

V torek, 25. oktobra 2022, smo v okviru astronomskega krožka ob športnem igrišču Srednje šole izpeljali javno opazovanje delnega Sončevega mrka. Udeleženke in udeleženci dogodka so lahko pojav opazovali na tri načine: prosto s posebnimi zaščitnimi očali za varno opazovanje Sonca, s projekcijo skozi teleskop na belo podlago in pa fotografsko, saj smo v primarno gorišče šolskega teleskopa Celestron 8i namestili fotoaparat Nikon D90.

Prva skupina dijakov pripravlja prvi teleskop za varno opazovanje Sonca

Ob pričetku mrka ob 11.18 je bilo oblačno, vremenska napoved pa je nakazovala, da se bodo oblaki nad Slovensko Bistrico pričeli redčiti. Približno po 15 minutah so se oblaki toliko razkrojili , da smo lahko postavili prvi teleskop (slika 1), ki smo ga usmerili proti Soncu. Na teleskop smo namestili posebni filter za opazovanje Sonca, ki prepušča približno 0,1 % svetlobe. Druga skupina opazovalk in opazovalcev je skozi zaščitna očala že opazila delno odščipljeno Sonce (slika 2).

Druga skupina je že čakala na prvi pogled Sonca skozi oblake

Prva uspešna fotografija delnega Sončevega mrka 35 minut po tem, ko se je Luna dotaknila Sončeve ploskve

Prvi uspešen posnetek skozi teleskop je nastal ob 11.53 (slika 3). Čeprav smo še zrli skozi oblačno kopreno, smo že lahko opazili skupine Sončevih peg in ob podrobnem pogledu tudi nazobčani rob Lune, ki kaže na njeno razgibano površje. Med vse boljšimi opazovalnimi pogoji je izkušena astronomka Nataša Petelin že uspela prikazati projekcijo mrka skozi teleskop (slika 4). Pri tem gre za metodo, ko svetlobo, ki vstopi skozi objektiv teleskopa, skozi okular projiciramo na večjo belo površino. To je varen način opazovanja, ki omogoča ogled pojava večim opazovalcem hkrati.

 

Drugi teleskop smo uporabili za javno prikazovanje s pomočjo projekcije na belo površino

 

 

 

Nekaj minut pred največjim zakritjem ob 11.20 smo ob 11.16 napravili detaljno fotografijo mrka (slika 5). Luna je zakrivala 36 odstotkov Sončeve ploskve. Takrat smo lahko našteli večje število Sončevih peg in si podrobno ogledali Lunin relief (slika 6). Med počasnim umikanjem Lune so se na nebu ponovno pričeli tvoriti oblaki, tako da smo do konca pojava ob 13.24, ko se je Luna od Sonca dokončno odcepila, le še nekajkrat uspešno zrli v nebo.

Zastrtih 36 odstotkov Sončeve ploskve

Poslovili smo se z zavedanjem, da smo bili priča veličastnemu in redkemu pojavu, ki ga bo mogoče kot popolni Sončev mrk v Slovenski Bistrici videti šele leta 2081, kot delni pa sicer že 29. marca 2025, le da se bo takrat Luna Sonca samo dotaknila.

 

Opazili smo skupine Sončevih peg in videli, da ima tudi Luna razgibano površje, bogato z gorami, dolinami in kraterji

 

Besedilo in fotografije: Marko Žigart

Dostopnost