Select Page

V nedeljo, 29. 5. 2022, smo se štiri dekleta iz 3. a (Asija Brumec, Maja Korošec, Lana Kušar in Iza Pučnik) skupaj s profesorico Tanjo Dabanovič in knjižničarko Alenko Ajd Bratkovič odpravile na dolgo pričakovano mednarodno izmenjavo v Turčijo, in sicer v sklopu projekta Erasmus +.

Po dveh letih in po 10-urnem potovanju smo prvič občutile utrip turške kulture. Iz deževne Ljubljane smo prispele v sončen Tarsus, mesto na jugu države. Skozi ves teden smo opazovale, kako drugačno je življenje tam. Kljub temu, da je razvitost precej slabša, kar lahko vidimo že v samem izgledu mesta in v nizkih cenah, se med starimi in pogosto obnove potrebnimi stavbami najde marsikatera znamenitost. Že prvi večer smo ugotovile, da Turki najraje jedo kebap, prodajajo ga namreč na vsakem vogalu. Poleg tega je na voljo ogromno turških sladic, čaja in drugih znamenitih jedi.

V ponedeljek in torek smo mesto dodobra raziskale z vodenimi ogledi in popoldanskim sprehajanjem. Med tem smo spoznale veliko sovrstnikov iz kar petih držav: Turčije, Latvije, Belgije, Poljske in Makedonije. 

V sredo smo se odpravili na izlet v slavno Kapadokijo, kjer so nas presenetile zanimive in nenavadne reliefne oblike, pogledali pa smo si tudi lesno delavnico, izdelovanje preprog, zlatarno in vinarno.

Na koncu dneva smo se udeležili turškega večera, kjer so nas ob večerji spremljali turški plesi. V četrtek smo se odpeljali še do obale, kjer smo se kopali in sončili. Polne novih izkušenj, spominov in prijateljstev smo se v petek vrnile v Slovenijo. Čeprav je bilo zelo lepo, se strinjamo, da je doma najlepše :).

 

Iza Pučnik, 3. a

 

Dostopnost