Select Page

Praga – čudovito staro mesto s številnimi znamenitostmi je že od nekdaj vabilo mnoge obiskovalce. Karlov most, Hradčani in Staromestni trg si želijo videti ljudje z vseh koncev sveta. Pozdravi jih Vltava, ki je burila domišljijo skladatelja Bedricha Smetane, in jih zaziblje na svojih valovih.

 

Na dan odhoda smo se že ponoči polni pričakovanj in vznemirjeni zbrali pred šolo in se z avtobusom odpravili na pot. V Avstriji smo naredili kratek postanek, nato pa smo se odpeljali proti mestecu Češki Krumlov. Presenečeni nad lepoto arhitekture in prijaznostjo ljudi smo se kljub rahlemu dežju z veseljem sprehodili po starem mestnem jedru, ki je del Unescove liste kulturne dediščine. Znano je po posebnem načinu gradnje. Grad je na nas pustil poseben pečat. Ob pogledu nanj so se nam v misli prikradle besede veličasten, prelep, čudovit … Po ogledu smo se odpeljali do Čeških Budejovic. Sprehodili smo se po mestu in mestnem jedru, trg, ki se je odprl pred nami, nas je pustil brez sape. Seveda pa smo videli tudi slovito pivovarno Budvar. Sledila je pot proti Pragi, kjer smo se nastanili v hotelu, pojedli večerjo, nato pa se odpravili na kratek sprehod po enem najlepših evropskih mest.

Naslednji dan smo morali že zgodaj vstati, saj je bil pred nami dolg in zanimiv dan. Najprej smo si ogledali Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega. Cerkev je zgrajena v značilnem Plečnikovem slogu; velika ura na modernem zvoniku nekako spominja na ročno. Polni ponosa, da je v Pragi pustil sledi slovenski arhitekt, smo se odpravili naprej in se sprehodili do soseske Žižkov, kjer smo videli manjše židovsko pokopališče. Kasneje smo se odpravili do grajskega kompleksa Hradčani. Naleteli smo na veliko gnečo, zato smo si ogledali le grad, ne pa tudi Zlate uličke. Ogledali smo si še znamenito katedralo svetega Vida, ki velja za najmogočnejšo cerkev na Češkem. Pred cerkvijo smo na trgu poslušali godbo na pihala, nato pa smo pot nadaljevali do Karlovega mostu.

Karlov most je znan zgodovinski most, zgrajen v začetku 15. stoletja pod pokroviteljstvom kralja Karla IV. Ko smo se sami sprehodili čezenj, nam je s pogledom sledilo trideset velikih kamnitih baročnih kipov. Iz Karlovega mostu smo pot nadaljevali v Staromestni trg, ki predstavlja srce stare Prage. Ogledali smo si tudi staro mestno hišo, kjer smo opazovali mimohod apostolov na astronomski uri. Le-ta je tretja najstarejša ura na svetu in še vedno deluje. Zanimivo je, da še vedno točno kaže položaj Lune in Sonca ter različne astronomske podatke. Ustavili smo se še pred Karlovo univerzo, ki je najstarejša v srednji Evropi. Sprehodili smo se do Vaclavskega trga, nato pa se vrnili v hotel, kjer smo pojedli večerjo in se družili.

Zadnji dan smo si še iz ladjice, ki nas je popeljala po Vltavi, ogledali Prago in se od nje poslovili. Odpravili smo se proti mestecu Hluboka, kjer smo si za slovo od glavnega mesta Češke ogledali še graščino iz 13. stoletja. Po ogledu smo se z avtobusom vsi utrujeni odpeljali proti Sloveniji.

 

Na poti proti domu sem v mislih še enkrat podoživela vse dogodke treh čudovitih dni in si obljubila, da se bom v prihodnosti še kdaj vrnila na »knedličke« in »gulaš« ter da bom nekoč poiskala gostišče, kjer je Švejk »razdiral« svoje šale.

 

Iva Plavec, 1. b

 

Dostopnost