Select Page

Zadnje tri šolske ure smo v okviru ITS Umetnost obiskali mariborski studio RTV Slovenija.

Tam nam je Ana Bučar, novinarka z dolgoletnimi izkušnjami, predstavila privlačno in hkrati zelo zahtevno delo novinarja, nam razkazala studio, kjer vsak dan ob 18. uri v živo poteka snemanje informativnega programa. Režiser in mešalec slike nam je dovolil uporabo kamer, preizkusili pa smo se tudi v branju novic s tako imenovanega bobna. V posebni sobi poleg studia smo spoznali še preostali del ekipe – zvokovnega tehnika, tajnico režije, pomočnico tajnice, ki vrti boben, režiserja informativnega programa in voditelja. V sobi za montažo smo izvedeli, kaj dela montažer posnetkov, ki jih novinarji vsak dan prinesejo s terena.

In še nekaj zelo zanimivega se nam je zgodilo! Ker smo bili na televiziji v času snemanja večernega informativnega programa, sta Aljaž Ozimič iz 3. a in Miha Bučar iz 2. b v oddaji v živo nastopila kot gosta. Voditelju sta predstavila svoje izkušnje s šolanjem na daljavo, v isti oddaji pa se je ime naše šole pojavilo še enkrat, in sicer v reportaži o uspehih Katarine Grilj, ki dosega vrhunske rezultate na področju matematike.

Na koncu smo si ogledali tudi nove prostore Radia Maribor. Delo na radiu nam je slikovito predstavil novinar Robert Zajšek.

Po dolgem koronskem letu in učenju na daljavo je bilo res zanimivo spoznavati različne poklice s področja novinarstva od blizu in iz prve roke.

Maja Kodrič Crnjakovič in Vasja Eigner, ITS Umetnost, z dijakinjami in dijaki

 

Dostopnost