Select Page

Zemlja je moj, tvoj, naš planet. Modra, zelena, čista, čudovita. Žal tudi zelo onesnažena in izkoriščena, zaradi česar 22. aprila že od leta 1970 obeležujemo Svetovni dan Zemlje. Ta dan organizacije in posamezniki po vsem svetu še posebej opozarjajo na ranljivost in enkratnost našega planeta ter si prizadevajo za ohranitev in varovanje okolja na Zemlji.  

Leta 1969 je na Unescovi konferenci v San Franciscu mirovni aktivist John McConnell predlagal dan spomina na Zemljo, ki bi se praznoval na prvi pomladni dan 21. marca 1970. Ta dan je kasneje potrdil Generalni sekretar OZN U Thant. Mesec dni kasneje pa je ameriški senator Gaylord Nelson umestil Dan Zemlje na 22. april 1970.

22. aprila so dogodek praznovali večinoma po Združenih državah, dokler ni Denis Hayes leta 1990 dogodek razširil na globalno raven, v 141 državah.

Mednarodni Dan Zemlje koordinira globalna mreža gibanja Dan Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

Geslo letošnjega Dneva Zemlje je »Investirajmo v naš planet«.

Z geslom želimo opozoriti na to, da je treba spremeniti vse sfere družbenega življenja: poslovno ozračje, politično ozračje in ukrepanje glede podnebnih sprememb. Sedaj je čas za neustavljiv pogum, da ohranimo in zaščitimo svoje zdravje, zdravje naše družine in sredstva za preživetje.

 

Vse nas zadeva. Podjetja, vlade in državljane – vsi so odgovorni in vsi smo odgovorni. Gre za planet, gre za partnerstvo za planet.

Potrudimo se vsi skupaj in naj bo ta slogan naše vodilo ne le ob dnevu Zemlje, ampak vsak dan.

Poznamo veliko načinov, kako lahko pomagamo skrbeti za moj, tvoj in naš planet. Zagotovo ste v to skrb vložili že veliko misli in napora.

Za podkrepitev vaših in naših skrbi za planet vas vabimo k ogledu spletnih strani: https://www.earthday.org/

https://www.stat.si/statweb/News/Index/10223

Jasna Županič

Dostopnost