Select Page

V ponedeljek, 21. 5. 2018, smo se filmarji udeležili mladinskega filmskega festivala z naslovom Videomanija. Odpravili smo se zgodaj zjutraj, saj je sledila vožnja v našo prestolnico. Po prihodu v Ljubljano smo se odpravili čez Kongresni trg in prišli do Vegove gimnazije. Doživeli smo prijeten sprejem in dobro organiziranost. V dopoldanskem delu smo poslušali intervju z znanim slovenskim igralcem Matejem Pucem, članom MGL Ljubljana, ki je potekal v knjižnici omenjene šole.

Puc se je razgovoril o svojem študiju na AGRFT, povedal je, kako se igralski poklic razlikuje v Sloveniji in v svetu, kakšni so sprejemni izpiti na AGRFT,  kako se igra v filmih oz. serijah razlikuje od igre na odru … Za konec dopoldanskega dela smo si ogledali film z naslovom Kdo je ubil Anastazijo Elster, slovenski kratki igrani film, ki je nastal v letu 2016 pod vodstvom mladega režiserja Žige Ciberja. Ker ima Matej v tem filmu tudi manjšo vlogo, smo lahko iz prve roke izvedeli, kako je potekalo snemanje in kakšno je bil vzdušje ter seveda še številne ostale filmske skrivnosti.

Po predstavitvi smo bili na vrsti mi. Odpravili smo se v dodeljene razrede, kjer je potekala analiza filmov. Vsak film smo si ogledali, avtorji so ga na kratko predstavili, kasneje pa so bili na voljo za kakršna koli vprašanja.

S tem smo lahko spoznali način dela naših sovrstnikov.  Menim, da je to zelo koristno, saj si tako delimo izkušnje in dobivamo nove ideje. Sledila je prosta ura, v kateri smo naredili kratek obhod po Prešernovem trgu, nekaj pojedli in uživali na vročem soncu.

 

 

 

 

Na vrsti pa je bil še veliki finale: ogled zmagovalnih filmov v Kinodvoru.  Predvajanih je  bilo deset najboljših filmov iz vse Slovenije in podeljene so bile nagrade najboljšim. Mnogim se tako odpira že lepa pot do študija na AGRFT, drugi pa dobijo nov zagon, ko je ves njihov trud poplačan, saj vsak, ki se je do sedaj že ukvarjal s filmom, ve, da je to vse prej kot lahko delo.

 

Mia Kukovič in Lucija Žilavec,
dijakinji 2. a in članici filmskega krožka

 

Dostopnost