Select Page

Učno podjetje je učni prostor, kjer se izvaja simulacija poslovanja pravega podjetja. Je zrcalna slika pravega podjetja, kjer učilnica postane pisarna. Gr     e torej za navidezno podjetje, ki deluje po principih in načelih prave institucije.

Dijaki se učijo in usposabljajo, da bi se lahko, kolikor se da, najbolj učinkovito vključili v pravo zaposlitveno okolje. Gre za usposabljanje in izobraževanje po principu Learning by doing.

Dijaki tretjega letnika programa ekonomski tehnik so v letošnjem šolskem letu ustanovili učno podjetje B-CASE, d. o. o., ki zaposluje 13 dijakov. Naj povem, da poslovanje učnih podjetij simulira Centrala učnih podjetij ‒ CUPS iz Celja. Pomembno je, da koncept poučevanja in povezovanja preko CUPS podpirajo tudi delodajalci. Zavedamo se, da vsako podjetje potrebuje zagnane in radovedne mlade ljudi. Ravno učna podjetja in različni dogodki, ki jih organizira CUPS, dajejo mladim priložnost, da svoje znanje uporabijo in preizkusijo v praksi ter tako postanejo zanimivi za trg.

: Izdelki UP B-CASE

 

Ker smo v zelo čudnih časih, ki so zagotovo drugačni od vseh prejšnjih, so se tudi naše nakupovalne navade spremenile in veliko podjetij po svetu je spoznalo pravo vrednost prodaj prek spleta. Prav ti dogodki so pripeljali do tega, da se je tudi Centrala učnih podjetij iz Celja odločila, da se dijaška učna podjetja predstavijo preko spleta in da na tak način vzpostavijo poslovanje.

Ekipa dijakov učnega podjetja B-CASE

Povabilu na predstavitev se je odzvalo tudi učno podjetje B-CASE, d. o. o. in se v sredo, 11. 11. 2020, ob 9. uri predstavilo na spletni tržnici ZOOM. Podjetje so predstavljale dijakinje Ž. Dušej, N. Burlak in T. Cvahte. Povedale so, da se podjetje B-CASE ukvarja z izdelovanjem ovitkov za steklenice iz že uporabljenega blaga. Izdelki so izdelani iz recikliranega in že uporabljenega materiala in so ekološko prijazni za uporabo. S svojo pestro ponudbo izdelkov želijo v podjetju zmanjšati uporabo plastike, saj je plastika dandanes velik ekološki problem.

Ne izdelujejo samo ovitkov, ampak se ukvarjajo tudi z barvitimi poslikavami na steklenice, ponujajo domače čaje, različne limonade, kavo, vodo in drugo. Učno podjetje B-CASE želi s svojimi izdelki preprečiti razbitje steklenic in s tem rešiti problem. Izdelek je sam po sebi zelo preprost, inovativen, saj ima na ovitku dodan žepek, v katerega se lahko vloži čaj, cedevita, slamica … Svojo ponudbo je podjetje razširilo še na izdelavo ovitkov za skodelice.

Nova realnost je prinesla drugačne in povsem nove oblike dela in zavedamo se, da učenje na daljavo od nas zahteva neprimerno več dela in angažiranja pri načrtovanju, usklajevanju in poučevanju. Na te nove načine učenja in poučevanja smo se morali prilagoditi tako učitelji kot dijaki. Da bi delo v učnem podjetju potekalo nemoteno, je potrebno veliko strpnosti, medsebojnega sodelovanja in zaupanja.

Predstavitev učnega podjetja B-CASE na video tržnici ZOOM

Predstavitev učnega podjetja B-CASE na video tržnici ZOOM

 

Če povzamemo ‒ sodelovanje in občutki na spletni tržnici so bili zanimivi, novi, saj smo spoznali različna učna podjetja v Sloveniji, izmenjali svojo ponudbo, opravili nakupne in prodajne posle in predvsem uživali. Opažamo, da je lahko delo na daljavo in z njim povezano poslovanje v učnem podjetju bolj zanimivo, pesto in ustvarjalno.

 N. Burlak in ponosna mentorica učnih podjetij na Srednji šoli Slovenska Bistrica, Simona Luetić

Fotografija: N. Burlak in Simona Luetić

Dostopnost