Select Page

V dneh, ko smo neprestano za računalniki in smo pod stresom zaradi vseh šolskih obveznosti, odklop od vsega tega pride še kako prav. Odklopa od računalnika sicer nismo dočakali, je pa bilo zato dobro poskrbljeno za odklop misli od vseh skrbi, ki se dotikajo šole. Tako smo se v četrtek, 17. 12. 2020, dijakinje in dijaki tretjih in četrtih letnikov udeležili spletnega srečanja z Nikom Škrlecem. Prav tako so se srečanja dan kasneje udeležili tudi dijaki prvih in drugih letnikov.

 

Nik Škrlec je večkrat nagrajeni dramski igralec, slovenski rekorder v recitiranju decimalk števila  večina pa ga pozna kot voditelja kultnega kviza Male sive celice.

 

Naše srečanje je potekalo v živo na Nikovem kanalu Youtube. V prvem delu nam je zaupal ogromno koristnih napotkov za doseganje uspehov. Izpostavile bi njegovo misel, da neuspeh ne pomeni, da ne zmoremo in da je to konec, ampak je lahko neuspeh ključnega pomena za naše napredovanje, saj se tako naučimo različnih načinov raziskovanja, ki nas na koncu pripeljejo do želenega cilja. Razložil je, da je pomembno dosegati cilje po najmanjših korakih, saj je lahko to takrat toliko učinkovitejše. Ne smemo imeti prevelikih pričakovanj in si misliti, da se bomo nekaj hitro naučili. Za vse je potreben čas. Če ti ne uspe prvič in doživiš neuspeh, je treba spremeniti pristope do cilja. Soočiti pa se moramo tudi s frustracijami in stresom, ki jim pa ne smemo dopustiti, da prevladajo nad našo željo in zagnanostjo.

 

K dobri motivaciji in uspešno doseženim ciljem veliko pripomoreta tudi zbranost in spomin. Zato smo se v drugem delu srečanja posvetili prav temu – spominu in tehnikam pomnjenja. Najprej je pojasnil ogrevalno tehniko z asociacijami, ki jo velika večina verjetno že dobro pozna. Zanjo so pomembni tako različni čuti kot tudi domišljija. Za marsikoga je bila morda nova tehnika zapomnjevanja imen in seznamov, na koncu pa smo “obiskali” še palačo spomina, pri čemer smo se “sprehodili” po Sloveniji in se preizkusili v pomnjenju podatkov o Francetu Prešernu.

 

Od srečanja z Nikom Škrlecem smo lahko odnesli mnogo poučnih in koristnih informacij, za katere mislimo, da nam bodo v življenju zagotovo koristile. Navdušili so nas Nikov pristop do življenja in doseganja ciljev, njegovo zrelo razmišljanje in njegov pozitiven pogled na še tako “nekoristne” interese. Upamo, da se bo v času počitnic našel čas tudi za le-te, ki jih zaradi šolskih obveznosti pogosto potiskamo na stran. Menimo, da bi vsak izmed nas potreboval takšno srečanje, da nas opomni na vsakdanje stvari, ki so v resnici čisto preproste, a si jih ljudje v bistvu sami otežujemo.

 

Dijakinje Julija Fridrih, Anja Kokol, Sara Ljubša, Anika Nagode, 3. b

Dostopnost