Select Page

Gledališka skupina Poezija čaja bo v petek, 9. marca 2018, ob 19.00 v Slomškovem kulturnem domu premierno uprizorila

KOŠČEK ILUZIJE

Izhodiščno vprašanje, ki je oblikovalo letošnji projekt Gledališkega kluba Srednje šole Slovenska Bistrica, je bilo, katera poezija nagovarja mladega bralca danes. V procesu raziskovanja so dijakinje Srednje šole Slovenske Bistrice najprej izbrale poezijo, v katero so se želele poglabljati, nato pa se je razmišljanje, kako to poezijo »prebrati« občinstvu, šele začelo.

Brez dvoma je poezijo treba slišati, zato smo se pri raziskovanju osredotočale na občutenja, ki jih želimo posredovati skozi posamezne lirične skice. Ker gre za recitatorsko-gibalni projekt, smo k sodelovanju povabile tudi koreografinjo Manco Raušl, sicer učiteljico baleta na Glasbeni šoli Slovenska Bistrica. Projekt ugledališčene poezije zaokroža skrbno izbrana glasba, ki daje podlago poeziji. Glasbene podlage je izbrala Jana Stojnšek, študentka klavirja na Koroškem deželnem konservatoriju (KONSE) v Celovcu.

Težko bi opredelili, kaj Košček iluzije sploh je. Literarni večer? Ugledališčena poezija? Recital? Lirični performance? V najširšem pomenu je Košček iluzije kulturna kompozicija – kolaž poezije, glasbe, giba in svetlobe. In če ostanemo pri besedni zvezi kulturna kompozicija, potem lahko rečemo, da je ta kompozicija v svoji strukturi zelo sodobna, saj je popolnoma fragmentarna. Edina rdeča nit, ki posamezne pesmi povezuje, je »košček iluzije«, ki v vsaki pesmi »zasveti«. Igramo se namreč z drobci svetlobe. In to je najbrž tudi bistvo življenja – da si v trdi in neizprosni resničnosti vsake toliko časa dovolimo videti košček iluzije.

Pridite in v poeziji poiščite svoj košček iluzije.

Tina Mojzer

Koscek_iluzije-vabilo-za_net

Povezava na dogodek

Dostopnost