Select Page

Življenje je kot pesem,
ki se nam zatakne v glavi in je ne moremo več odmisliti.
Melodija združuje nizke in visoke tone,
kot je tudi naše življenje sestavljeno iz trenutkov,
 ko se počutimo visoko, uspešni in »na vrhu«,
v drugem obdobju pa nezadovoljni ali celo »čisto na tleh«.

 

 

Stiska (avtorica: dijakinja SŠSB)

 

Živimo in se šolamo v še posebej nepredvidljivem obdobju: omejevanje medsebojnih stikov, nošenje obraznih mask, šolanje na daljavo, delno vračanje v šolske klopi itd. Poleg že tako razburljivega obdobja odraščanja je razumljivo, da se nekateri soočamo z zmedenostjo, bojaznijo, obupom, žalostjo, duševno stisko. Že pred doživljanjem le-te lahko veliko naredimo zase in svoje (fizično in duševno) zdravje, npr. v obliki redne telesne aktivnosti, sproščanja, uravnotežene prehrane itd., a ob nastopu stiske je velikokrat odločujoče, da je pomoč, nasvet ali samo razumevajoče uho hitro pri roki.

Če je pred tem še kdo dvomil, nam je čas karantene pokazal, da sta za večino telefon in za nekatere tudi računalnik že stalna sopotnika v dnevu. S kritičnim pogledom lahko izkoristimo prednosti, ki nam jih omenjeno prinaša – hiter dostop do pomoči, kadar smo v stiski, zato vam v nadaljevanju na kratko predstavljamo nekaj možnosti, kamor se lahko z uporabo omenjene tehnologije obrnete po pomoč v stiski.

Spodaj zapisani viri podpore so brezplačni in anonimni. Prisluhnili vam bodo, nudili čustveno oporo, vas spremljali pri iskanju novih poti in svetovali, kam se še lahko obrnete po pomoč.

 

Telefon in e-svetovanje

TOM telefon: 116 111 ‒ vsak dan med 12. in 20. uro na telefonu ali s klikom na modri gumb desno spodaj na povezavi https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

 

Telefon

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19: 080 51 00 ‒ 24 ur/dan. Nudijo psihološko podporo, razbremenitev in pogovor. Več na https://www.nijz.si/sl/zazivel-nov-telefon-za-psiholosko-podporo-ob-epidemiji-covid-19-080-51-00.

SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja: 080 11 55 – 24 ur/dan. Nudijo podporo na poti iz nasilja. Več na https://drustvo-sos.si.

 

E-svetovanje (spletna svetovalnica)

Društvo Kameleon: https://svetovalnicakameleon.si/e-svetovanje/.

#tosemjaz: https://www.tosemjaz.net. »Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.«

Si v stiski? Ne potrebuješ veliko časa, da vtipkaš številko. Tako, glavni korak je že za tabo.

Nasvet: Če meniš, da bi lahko kmalu potreboval/-a katero izmed številk, si jo vpiši v telefon ali jo zapiši na list, ki bo hitro dostopen.

 

V šolski svetovalni službi se lahko dogovoriš za srečanje z Ireno Wozniak, psihologinjo ali Mojco Vrečko, pedagoginjo. Lahko napišeš e-sporočilo ali pokličeš na telefonski številki:

irena.wozniak@sssb.si       telefon: 02 843 20 75
mvrecko@sssb.si                telefon: 02 843 20 72

 

Pripravila: Tjaša Kapun, mag. prof. soc. ped.
E-kontakt: tjasak@sssb.si

 

Dostopnost