Select Page

V četrtek, 14. januarja 2021, smo si člani ITS Umetnost ogledali film Razredni sovražnik, nato pa smo prisluhnili še pogovoru z režiserjem filma Rokom Bičkom. Ogled filma je organiziral Mestni kino Ptuj.

 

Film temelji na resničnih dogodkih, ki so se dogajali na Gimnaziji Novo mesto, ki jo je obiskoval tudi režiser. Seznani nas z razredom maturantov, ki se proti koncu zadnjega leta na šoli srečajo z velikimi spremembami. Dobijo namreč novega razrednika, ki uvede strogo disciplino, zato ga takoj označijo za nacista. Kmalu jih pretrese še novica o sošolkinem samomoru, za katerega okrivijo novega profesorja in celoten šolski sistem. Dijaki postanejo zelo uporniški in s tem še dodatno načnejo oslabljene temelje šolskega sistema. Film se vendarle konča s spravljivim in poučnim govorom novega razrednika, od katerega lahko vsakdo izmed nas kaj odnese. Po ogledu filma smo vsi dijaki drugega in tretjega letnika ITS Umetnost napisali tudi poglobljeno oceno filma.

V kasnejšem pogovoru z režiserjem smo spoznali njegov pogled na slovensko filmsko industrijo, predstavil pa nam je tudi resnično zgodbo, iz katere je jemal navdih za svoj film. Priznal je, da ga je uspeh, ki ga je film doživel, zelo presenetil, saj je prejel mnoge, tudi mednarodne nagrade. Tudi mi smo bili nad kakovostjo filma prijetno presenečeni, zato menimo, da je vsekakor vreden ogleda, in razmišljamo, da bi dve najbolje napisani oceni poslali tudi režiserju.

 

Lucija Lučka Durič in Lana Prosenak, 3. a

 

Dostopnost