Select Page

Pretekli konec tedna so se dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica udeležili hekatona Klikaj z glavo, evropskega projekta v organizaciji Zavoda Prizma. Ekipo gimnazijcev prvega in tretjega letnika sta oblikovali profesorici Maja Kodrič Crnjakovič in Lidija Ličen, ki sta dijake spodbudili k prijavi.

Tekmovanje je letos potekalo na daljavo v petek popoldne in ves dan v soboto. Tekmovalne ekipe so se letos ukvarjale z dvema temama – lažne novice in spletno nasilje. Bistriška ekipa, ki so jo sestavljali dijaki Anže Lešnik, Nejc Trantura, Rok Vlaj, Luka Ocepek in Miko Erker, se je posvetila spletnemu nasilju. Preden so se lotili konkretnega izziva, so prisluhnili predavanjem strokovnjakov. Med njimi je bil tudi mladi Bistričan, nekdanji dijak Srednje šole Slovenska Bistrica, Rok Gumzej, diplomant socialne pedagogike, svetovalec na Centru pomoči pri prekomerni rabi internata Logout.

»V času, ki smo ga imeli na voljo, smo morali ustvariti spletni profil na družabnem omrežju (mi smo izbrali Instagram), tri objave in ustvariti medijsko kampanjo za nadaljnja dva meseca. Pri izvedbi naloge smo imeli na voljo pomoč mentorjev. Ustvarili smo profil na Instagram, ki smo ga poimenovali The Online Heist. Posvetili smo se temi kraje podatkov, saj je po našem mnenju področje, ki mu v okviru spletnega nasilja posvečamo najmanj pozornosti. V soboto smo svojo idejo predstavili štiričlanski komisiji, ki nam je podelila drugo mesto. Nagrade smo se zelo razveselili, saj smo šoli priborili kar 1500 evrov,« so povedali dijaki.

V naslednjih dveh mesecih bo ekipa nadaljevala s kampanjo na Instagramu, zato tudi vas vabijo, da od 1. aprila sledite profilu THE ONLINE HEIST.

»Z izkušnjo smo zelo zadovoljni, saj smo se naučili marsikaj novega in uporabnega,« so še dodali.

Rok Vlaj, Luka Ocepek, Miko Erker, Anže Lešnik in Nejc Trantura

Dostopnost