Select Page

Slovenski center PEN, eden izmed 145 centrov PEN po svetu, letos že 52. organizira Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. V tem okviru že nekaj let zapored poteka tudi razpis za najboljši esej slovenskih srednješolk in srednješolcev na razpisano aktualno temo, o kateri na blejskih srečanjih razpravljajo ugledni literati z vsega sveta. Žirija, ki so jo sestavljali Tanja Tuma, dr. Bogomila Kravos in dr. Robert Simonišek, je letos nagradila štiri esejiste.

Z veseljem in s ponosom objavljamo, da je med njimi tudi naš dijak Luka Mihajlović Potrč iz 4. b.

Nagrado so poleg njega prejele še tri dame, in sicer Maja Sepaher (Kmetijska šola Grm in biotehnična gimnazija Novo mesto, za 1. in 2. letnik), Eva Kreže (I. gimnazija Celje, za 3. in 4. letnik) ter Jera Jurič (Gimnazija Vič Ljubljana, za 1. in 2. letnik).

Žirija je v obrazložitvi napisala naslednje: Esej Drobtinice resnice – naš svet s perspektive realizma Luke Mihailovića Potrča je pretresljiva in poetična, na trenutke črnogleda in satirična metafora mladostnikove krhkosti sredi sodobnega kaosa. Avtorjeva (samo)kritičnost izhaja iz zavesti o kompleksnosti odnosov v svetu, nasprotij med videzom in neusmiljeno resničnostjo ter edinstvenostjo lastnega jaza in ugotovitvijo »vsi smo nihče«.

Luka, iskrene čestitke ter hvala za vse ustvarjalne in razmišljujoče trenutke, ki si jih v štirih letih z esejskim pisanjem kot veščino oblikovanja in izražanja samostojnega mnenja delil z nami.

Upamo, da Ti koronačas, ki je srečanje prestavil na jesen, ne odvzame takratne slavnostne podelitve nagrad in slavnostnega kosila z gosti srečanja.

Aktiv slovenistov

Drobtinice resnice – naš svet s perspektive realizma

 

Dostopnost