Select Page

Mladi v akciji

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica smo dobili mednarodni projekt K1 – Mladinske izmenjave. Naši partnerji so dijaki srednje šole Colegiul Tehnic de Transporturi Auto  iz Romunije in dijaki Hemijsko-prehrambene tehnoloske skole iz Srbije. Tema našega skupnega projekta je Mladi, recimo DA zdravju! Cilj naše izmenjave bo ozavestiti mlade o pomenu zdravega življenjskega sloga, zlasti o redni telesni aktivnosti, zdravi prehrani, skrbi za zdravje, ki je ena od osnovnih potreb in za večino ljudi najvišja vrednota v življenju. V projektu bomo izvedli tri izmenjave; in sicer:

Prva izmenjava bo potekala v mesecu aprilu, kjer se bomo srečali in ustvarjali v Romuniji. Pogledali bomo romunske šolske jedilnike in razpravljali o zdravem in nezdravem jedilniku.

Druga izmenjava bo potekala v mesecu septembru v Srbiji, kjer bodo dijaki  pripravljali jedilnik, ki je obogaten z vitamini in minerali.

Tretja izmenjava bo potekala v mesecu decembru. V Sloveniji, natančneje na Srednji šoli Slovenski Bistrica, pa se bodo dijaki osredotočili na gibanje kot eden izmed dejavnikov, s katerim je pogojeno zdravo življenje mladih. Pri nas se bo konec leta 2019 projekt izmenjave tudi zaključil. V zaključnem delu bodo dijaki pripravili brošure o zdravi prehrani v treh jezikih.

To je le nekaj začetnih utrinkov novega projekta Erazmus+ K1.

Simona Luetić, koordinatorica projekta Erazmus+ K1, Mladinske izmenjave

Mladinska izmenjava Erazmus+ Mladi v akciji

Še malo pa se bo začela že naša tretja izmenjava v okviru mednarodnega projekta Erazmus+ Mladi v akciji. Tokrat se bo Srednja šola Slovenska Bistrica pojavila v vlogi gostitelja partnerjev iz Srbije in Romunije. S partnerji bomo preživeli teden dni skupnega druženja, in sicer od 16. 12. do 20. 12. 2019. Ker je tema projekta The young people, let’s say “YES!” to health, se bomo v Sloveniji posvetili gibanju kot enemu izmed temeljev zdravega življenjskega sloga.

Zavedati se moramo, da je za zdravje potrebna uravnotežena telesna dejavnost. Aktivnosti bodo usmerjene v raznoliko telesno dejavnost za ohranjanje in izboljšanje telesne pripravljenosti (npr. hitra hoja, smučanje, sankanje, igranje frizbija …).

O vseh podrobnosti izmenjave vas bomo sproti obveščali.

Simona Luetić in Tanja Dabanović

Erazmus+ Mladinska izmenjava – Srbija (23. 9.–27. 9. 2019)

Erazmus+ Mladinska izmenjava – Srbija (23. 9.–27. 9. 2019)

V zgodnjih jutranjih urah smo 23. 9. 2019 z vlakom odpravili proti Beogradu, kjer smo s partnerji iz Romunije in Srbije preživeli naslednje štiri dni. Naprej smo se odpravili do Zidanega Mosta, nato nas je pot vodila skozi Hrvaško in Srbijo do Beograda. Vožnjo smo si popestrili z igrami. Po 12-ih urah vožnje smo prispeli v Beograd. Namestili smo se v hotelu v Banovem brdu in konec večera preživeli ob večerji, klepetu in glasbi.

Poudarek naše izmenjave je bil na zdravi prehrani in gibanju, zato smo že prvi dan naredili čokoladne kroglice, ki smo jih imeli za sladico naslednji dan, izdelali pa smo tudi mila in napravili preizkuse, s katerimi smo ugotavljali vsebnost vitaminov v hrani. Že naslednji dan smo se peš odpravili do reke Save, kjer smo plezali po plezalni steni in streljali z lokom. Veslali smo tudi s kanuji in se naužili jesenskega sonca. Z avtobusom smo nato odšli v Stari Beograd, kjer smo pojedli čevapčiče in lepinjo. Obe jedi spadata k tipični srbski kulinariki.

Nato smo odšli na ogled mesta ter do glavnega trga in Kalemegdana, kjer smo opazovali sotočje Donave in Save ter prečudovit razgled na celotno mesto. Naslednji dan smo spekli kruh brez kvasa in mafine ter za kosilo pripravili pečeno zelenjavo. Obiskala nas je tudi lokalna televizija.

Raziskali smo različne alergije na živila in kaj lahko uživamo namesto njih, nato pa smo si pripravili še kavo mocha.

Zadnji dan smo opravili evalvacijo in se naučili zaplesati uzićko kolo. Ob 10. uri smo se odpravili z vlakom proti domu in po 12-ih urah vožnje prispeli v Slovensko Bistrico veliko bolj izčrpani, kot smo bili na začetku izmenjave.

Hana Brumec, 3. b

Druga mladinska izmenjava Erasmus+ K1 – Srbija

Bliža se naša druga izmenjava v okviru E+. Od 23. 9. 2019 do 27. 9. 2019 se bomo z našimi partnerji Hemijsko-prehrambeno tehnološko školo iz Beograda in Colegiul Tehnic de Transporturi Auto iz Romunije srečali v Srbiji.

Dijaki  bodo razpravljali o zdravem načinu življenja in zdravi prehrani, saj je tema projekta Young people, let’s say “YES!” to health.

Mentorici Simona Luetić in Tanja Dabanović

Mladi, recimo  da zdravju!

Mladi, recimo da zdravju!

Obujamo spomine naše prve mladinske izmenjave v mestu Baia Sprie v Romuniji in se hkrati veselimo našega drugega srečanja s partnerji od  23. 9. do  27. 9. 2019 v Beogradu v Srbiji.

Simona Luetić, koordinatorica projekta E+

Dostopnost