Select Page

3. december je za Slovence poseben dan. Tega dne obeležujemo rojstvo največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Letos, ob 220. obletnici njegovega rojstva, smo se mu dijaki 3.a- in 3.b-oddelka poklonili na prav poseben način. Priredili smo virtualni literarni večer, ki so ga spremljali nekdanji in sedanji glasbeni talenti Srednje šole Slovenska Bistrica, kreativna umetniška zasedba dijakov tretjih letnikov in tudi njihovih profesorjev ter še kakšen poseben gost bi se našel na tem seznamu.

Dijaki smo življenje pesnika ovekovečili v obliki televizijske oddaje, v kateri je fenomenalne recitacije njegovih del, čudovite glasbene točke in prelepe ilustracije v celoto povezovala zelo nadarjena in karizmatična igralska zasedba Prešernovih ‘sodobnikov’. Pomemben člen večera je bil Anže Lešnik, ki je v ‘zakulisju’ skrbel za tehnične zadeve in za urejen potek dogodka.

 

Literarni večer ima v naših srcih prav poseben pomen, saj se ljudje v časih stiske, kot so trenutni, oddaljimo od kulture in pozabljamo na stvari, ki nas veselijo in nas delajo Slovence. Dijaki smo na edinstven način prikazali najlepše slovenske poezije in (po)greli srca iz udobja svojih domov. Pokazali smo, da lahko tudi v virtualnem svetu uživamo slovensko kulturo in da naša ustvarjalnost kljub razmeram po svetu ne pozna meja.

Za popoln literarni večer se zahvaljujemo vsem nastopajočim: igralcem, deklamatorjem, risarkam, profesorici Nataliji Majerič, ravnateljici mag. Ivi Pučnik Ozimič, profesorici Ani Sandrin, ki so jo spremljali Leon Ašenberger, Jernej Ašenberger in Jakob Ašenberger, deklamatorki gospe Alojziji Mušič, Lani Leskovar in Sari Bolko, gospe knjižničarki Alenki Ajd Bratkovič, Blažu Pučniku, Tinkari Ličen, Jakobu Novaku, Anžetu Lešniku ter profesorici in mentorici Lidiji Ličen.

Dejan Gavrić, 3. b

Dostopnost