Select Page

Knjiga Plan B s podnaslvom Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti izvrstnega novinarja in pisatelja Boštjana Videmška (v sodelovanju s fotografom Matjažem Krivicem) je letošnja prejemnica naslova knjiga leta 2020 – velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma.

 Boštjan Videmšek je sicer avtor več neleposlovnih knjig, Na begu, Vojna terorja: deset let po 11. septembru in Ultrablues (pri kateri je soavtor).

Žirija, ki so jo sestavljali Tone Smolej, Vlasta Vičič, Nina Kožar, Irena Štaudohar in Domen Fras, jo je označila za pomembno knjigo in o vizionarjih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo, zapisala:

“Ko spreminjajo življenje mest, otokov in držav, ne varujejo le podnebja, ampak življenje ljudi v teh krajih spreminjajo na bolje. Ko začnejo ljudje razmišljati in delovati v korist narave in zelene prihodnosti, se hkrati zgodi nekakšen sociološki fenomen: ne pozdravi se le narava, ampak bolj človeški in solidarni postanejo tudi medsebojni odnosi. Znova se kot v kakšnem romanu Čehova vzpostavi pojem – dober človek.”

Seveda bo knjiga v kratkem na voljo tudi v naši šolski knjižnici.

Alenka Ajd Bratkovič

Dostopnost