Select Page

Z dejstvom, kako pomembno je sprejemati ustrezne finančne odločitve, ki lahko posameznika zaznamujejo za vse življenje, bi se moral seznaniti vsak srednješolec. Tega se zavedamo tudi na naši šoli, zato vsebine, s katerimi se dijaki srečajo pri modulu Finančno poslovanje, z veseljem obogatimo s predavanji strokovnjakov s področja finančnega opismenjevanja. Tokrat nas je obiskal finančni svetovalec in upravljavec premoženja Matjaž Štamulak, direktor podjetja Cresus.

Andreja Šulek, učiteljica ekonomskih predmetov

 

 

Ko sem prejel povabilo gospe Andreje Šulek in Srednje šole Slovenska Bistrica za izvedbo predavanja na temo višje finančne pismenosti, sem bil zares vesel. Zelo pomembno je, da se mladi že v srednji šoli srečajo s finančnim opismenjevanjem in napotki, kako učinkovito upravljati osebne finance. Zakaj? Po statistiki, ki so jo pred leti opravili na reviji Moje Finance, smo Slovenci izrazito finančno nepismeni in kar dve tretjini jih ne zna učinkovito ravnati s svojim denarjem. Trend nepoznavanja osnovnih zakonitosti pri ravnanju z denarjem gre opaziti tudi v drugih državah po svetu in zato je pobuda, ki pride s strani profesorja za dvig finančne pismenosti mladih, vsekakor zelo lepa gesta!

Na izobraževanju smo se dotaknili pomembnih tematik, ki jih mora danes za učinkovito ravnanje z denarjem poznati prav vsakdo:

  • kako učinkovito voditi svoje prihodke in odhodke s pomočjo aplikacij in pametnih naprav;
  • kako zmanjšati stroške ter pri tem ohraniti kvaliteto življenja;
  • zakaj živeti naravni standard in kako se izogniti pastem pri najemanju kreditov, limitov in leasingov;
  • kakšne so danes možnosti za investiranje in kako razumeti razmerje med tveganjem in donosom;
  • katere so najpogostejše napake, ki se jim je dobro izogniti pri investiranju denarja;
  • veliko dodatnih praktičnih nasvetov za nadaljnje učenje in izobraževanje na tem področju.

 

Dijaki so navdušeno spremljali predavanje, postavljali dodatna vprašanja in izkazali veliko zanimanje za tovrstno tematiko. Vesel sem, da sem lahko bil dober sogovornik ter jih vpeljal v svet investicij in obvladovanja osebnih financ. Sprejem na šoli je bil izjemno topel ter iskren in navdušen sem bil nad priložnostjo, da čas preživim koristno z dijaki in učitelji!

Hvala še enkrat za izkazano zaupanje,

Matjaž Štamulak

 

Finančna pismenost je v današnjem času ena najpomembnejših veščin za uspešno življenje in prihodnost posameznika. Predavatelj Matjaž Štamulak nam je predstavil, kako lahko začneš varčevati že v srednji šoli in se čim prej finančno osamosvojiš. Na enostaven način nam je razložil, da varčevanje in upravljanje osebnih financ sploh ni tako težko in da se lahko z nekaj preprostimi koraki izognemo stresu in skrbem, ki jih doživlja vedno več ljudi, ko pomislijo na denar. Meniva, da bi to predavanje morali poslušati vsi mladi, saj je zelo poučno, z njim si pridobiš znanje o načinih varčevanja, kako vzeti kredit brez prevelikega zadolževanja in še veliko poučnih stvari. Predavatelj nas je seznanil tudi s tem, kako varčevati za čim boljšo pokojnino ter kako pravilno ravnati z denarjem v podjetju in v vsakdanjem življenju. Udeležba na predavanju je bila vsekakor dobra odločitev, saj sva pridobili veliko novega znanja, ki nama bo zagotovo koristilo v prihodnosti.

Neva Zalokar in Nika Vetrih, 3. č

 

Predavatelj je bil zelo zanimiv. S svojim predavanjem nas je zelo pritegnil in z veseljem smo ga poslušali, saj je takšno znanje nujno potrebno za življenje brez finančnih skrbi.

Ibrahim Saramati, 4. č

 

Ljudje vedno slabše ravnamo z denarjem, ne varčujemo in investiramo, kar je za dobro prihodnost posameznika nujno potrebno. Na štiriurnem predavanju smo izvedeli mnogo novega o financah, kako ravnati z denarjem, kako in kdaj varčevati. Dijakom je bilo predavanje zanimivo, vsi smo ga z zanimanjem poslušali, saj nam lahko znanje, ki smo ga odnesli s predavanja, nekoč zares koristi.

Mia Filipič, 4. č

 

Predavanje z naslovom Finančna neodvisnost je bilo poučno in hkrati zanimivo. Udeležili smo se ga dijaki tretjih in četrtih letnikov programa ekonomski tehnik (SSI in PTI). Predavanje mi je bilo zelo všeč, saj je predavatelj na enostaven način razložil, kaj je finančna neodvisnost, kako varčevati ter kam vlagati. Slovenci premalo varčujemo za nenadne stroške, kar posledično privede do tega, da si najamemo kredit, kar pa ni dobro za nas kot posameznike, saj bi lahko ta denar, ki ga namenimo mesečnemu obroku za kredit, koristno porabili kje drugje ali pa je znesek kredita tako visok, da hodimo v službo samo zato, da odplačamo anuiteto. Mislim, da bi se moral vsak udeležiti takšnega predavanja, ker smo ljudje premalo podkovani na področju financ in zato veliko ljudi ves denar, ki ga zasluži, porabi.

Mojca Mihelak, 4. č

 

Predavanje se mi je zdelo zelo poučno in zanimivo, saj je tematika zelo aktualna. Finančna svoboda je cilj marsikoga. Za njeno doseganje je potrebno varčevanje, kar je prvi korak, ki ga mnogi nikoli ne naredijo. Predavatelj nam je dal zelo koristne nasvete, kako začeti varčevati, imeti pravi odnos do denarja, slediti stroškom in kam denar investirati, ko ga imamo dovolj. Mislim, da bi šole morale zagotoviti več vsebin na tematiko finančne izobrazbe, saj večina Slovencev ni finančno pismena.

Nejc Pačnik, 2. f

Dostopnost