Select Page

Na pobudo Sveta Evrope od 2001 dalje vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov, ki je posvečen jezikovni raznolikosti v Evropi in spodbujanju učenja jezikov.

Ali ste vedeli, da …

  • na svetu obstaja med 6000 in 7000 jezikov, ki jih govori 7 milijard ljudi, ki živijo v 189 samostojnih državah;
  • v Evropi obstaja približno 225 avtohtonih jezikov, kar je približno 3 % vseh svetovnih jezikov;
  • večino vseh svetovnih jezikov govorijo v Aziji in Afriki;
  • najmanj polovica svetovnega prebivalstva je dvojezična ali večjezična, kar pomeni, da govorijo dva ali več jezikov;
  • so jeziki v sorodu podobno kot člani družine? Večina evropskih jezikov pripada veliki indoevropski jezikovni družini:
  • večina evropskih jezikov uporablja latinico? Nekateri slovanski jeziki uporabljajo cirilico. Grščina, armenščina, gruzijščina in jidiš imajo svoje abecede;
  • neevropski jeziki, ki se največ uporabljajo na evropskih tleh, so arabščina, kitajščina in hindujščina, ki imajo vsaka svoj sistem pisave;
  • Rusija (148 milijonov prebivalcev) ima daleč največ jezikov, ki se govorijo na njenem ozemlju: med 130 in 200;
  • zaradi pritoka migrantov in beguncev je Evropa postala v glavnem raznojezična. Samo v Londonu ljudje govorijo kakšnih 300 jezikov.

 

Več si lahko preberete na: https://edl.ecml.at/Facts/LanguageFacts/tabid/1859/Default.aspx

Tudi Srednja šola Slovenska Bistrica je precej jezikovno raznolika. Na šoli imamo dijake, ki govorijo albansko, bosansko in  tudi slovaško. V 1. e oddelku smo na ta dan izpeljali delavnico o jezikih.

 

Spoznali smo nekaj zanimivosti o dnevu evropskih  jezikov in o jezikih nasploh. Poskušali smo prebrati najdaljše besede v različnih  jezikih. Najdaljša slovenska beseda je dolga 26 črk in to je dialektičnomaterialističen. Nasmejali smo se našim lomilcem jezikov. Vsak je poskusil čim hitreje povedati poved: »Če čebela ne bi če imela, bi čebela bila bela.«

 Fotografija osebe Srednja Å¡ola Slovenska Bistrica.

S pomočjo slovarjev v knjižni obliki smo nato prevajali slovenske besede v angleški, nemški, albanski, bosanski, španski in slovaški jezik ter jih kasneje zapisali na asfaltne površine pred šolo.

 

Na vrata učilnic smo pritrdili lomilce jezikov v različnih jezikih in upamo, da se bodo naši dijaki kakšnega tudi naučili in se ob hitrem izrekanju povedi tudi  nasmejali.

 

Multiplikatorka programa SIMS
Natalija Kaučič

Dostopnost