Select Page

Aprilski četrtkovi večeri so največkrat namenjeni pričakovanju zaključka tedna. V Slovenski Bistrici pa je ta četrtek, 4. 4. 2019, ob 17.00 v povsem polni športni dvorani potekala slovesna akademija ob 20. obletnici Srednje šole Slovenska Bistrica. Naslovna misel, ki jo je moč prebrati na spletni strani Urada predsednika Republike Slovenije, najbrž povzame vsa prizadevanja vodstva šole, kolektiva profesorjev in uslužbencev ter dijakov.

Osrednji dogodek ob 20. jubileju Srednje šole Slovenska Bistrica se je pričel s slavnostnim nagovorom ravnateljice mag. Ive Pučnik Ozimič, ki je z izbranimi besedami predstavila bogato zgodovino in razvoj srednjega šolstva na Slovenskobistriškem, hkrati pa dodala, da je obletnica čas za razmislek o delu in poslanstvu šole. Govoru bistriškega župana dr. Ivana Žagarja, ki je ob čestitkah ravnateljici, delavcem šole in dijakom, izpostavil tudi pomembnost prizadevanj in truda za ohranjanje visoke ravni srednjega šolstva v Slovenski Bistrici ter tudi šolino pripravljenost na odzivanje “izzivom časa in potrebam okolja”, je sledila svečana beseda osrednjega gosta prireditve predsednika Boruta Pahorja. Izpostavil je, da dobra opremljenost šole vsekakor še ne prinese dosežkov in kakovosti izobraževanja ter tako izrazil spoštovanje vsem sedanjim in bivšim profesorjem šole, saj kot je v svojem govoru z odločnostjo zagotovil: “Brez znanja tudi talent, odrekanja in vztrajanje niso dovolj.” Dodal je tudi, da je znanje osrednje orodje za rast, in zaključil svoj nagovor s poslanico dijakom, da naj svet odkrijejo v najboljši in najlepši luči.

Slavnostno okrašena dvorana se je nato za nekaj trenutkov zavila v molk pričakovanja, kmalu zatem pa predala kulturno-umetniški stvaritvi, ki jo je zasnovala profesorica Tina Mojzer v sodelovanju s profesorico Nadjo Stegne, dolgoletno zborovodkinjo in sodelavko Srednje šole Slovenska Bistrica ter nedvomno eno tistih, ki so sloves in pevski glas šole največkrat ponesli širom po Sloveniji. Kulturno-umetniška kompozicija svetlobe, senc, glasbe in besede, ki je predstavila barvitost in raznorodnost znanja, ustvarjalnosti ter veščin tamkajšnjih srednješolcev (nedvomno pa tudi profesorjev), se je pred očmi navdušenih gledalcev razkrivala pod naslovom Tečaj čudežev. Omenjenima mentoricama se v vrsti za zasluge pri izvedbi res prvovrstne prireditve pridružujejo še: Matevž Gregorič s skupino šolskih lutkarjev, ki so v dvorani pričarali osupljivo senčno kuliso, Matea Brečko, ki je poskrbela za odrski gib, koreografinja Nuša Detiček s soplesalkama (ob svetlečih palicah za twirling se je v dvorani res našlo nekaj prav za vsakogar), suvereni recitatorji, solist Blaž Pučnik z obetavnim performansom Caro mio ben, šolska glasbena skupina 32 miligramov in seveda odličen pevski zbor, ki sta gledalce ves čas prireditve navduševala z navdihujočim izborom glasbe. Ne nazadnje pa velja omeniti tudi bivše dijake, ki so se prijazno odzvali povabilu in spet nastopili na odru svoje priljubljene srednje šole. Lari Gril, Niki Motaln in Juretu Paku so se hkrati na zborovskem delu odra pridružili tudi številni alumni in večer popestrili z neverjetno energijo ter posebnim izkazom predanosti šoli.

Akademija se je zaključila s prijetnim druženjem gostov, bivših in sedanjih delavcev ter dijakov šole, še prej pa seveda … Le kdo bi lahko pozabil na skupinsko fotografijo s predsednikom? No, tudi županove izjave po prireditvi zlahka ne moremo prezreti: “Glejte, jaz sem predsedniku vse povedal. Rekel sem, da je to najboljša šola v Sloveniji in nastop je točno to potrdil.” Da to ovekovečimo tudi v zapisani besedi, velja zahvala še profesorici Lidiji Ličen, ki je poskrbela, da je svetlo luč življenja ugledal zbornik Prva dvajsetka, ki zaradi svoje igrivosti kar kliče k branju. Vljudno vabljeni.

Mag. Gregor Artnik

Dostopnost