Danska od blizu

Danska od blizu

Danska od blizu je vsakoletni projekt, ki ga organizira Društvo slovensko-danskega prijateljstva že zadnjih 22 let. To leto sem imela priložnost, da se te nepozabne ekskurzije na Dansko udeležim tudi jaz. Pot proti prečudoviti Danski se je začela 1. septembra, ko sem...

 

Dolgoletno prijateljevanje z dijaki iz Španije

Naše prijateljstvo s srednjo šolo Ros Giner iz španskega mesta Lorca traja že skoraj 10 let.

Povezujejo nas različne teme: jezikovne in kulturne vsebine, glasbene dejavnosti, šport in likovno ustvarjanje … Letošnjo mednarodno izmenjavo namenjamo športnim aktivnostim. Španci so septembra v Slovenski Bistrici spoznavali Pohorje, se učili igrati frizbi, tekmovali v odbojki, pa tudi našega bivšega dijaka in svetovnega prvaka v MXGP Tima Gajserja smo pozdravili ob povratku z zadnje tekme v Ameriki.

 Dijaki iz Lorce 2016

Januarja 2017 bo 25 dijakinj in dijakov naše šole odpotovalo v Španijo, v Lorco. Le kaj nam bodo tokrat pripravili naši španski prijatelji?

Maja Kodrič Crnjakovič

 

Dežela vetra iz prve roke

Dva gimnazijca Srednje šole Slovenska Bistrica sva se znašla na nagradnem devetdnevnem izletu po kraljevini Danski.

V soboto, 3. 9., sva se z Elo Plavec skupaj s 44 drugimi dijaki in bivšimi dijaki ter obilico škatel slovenskih dobrot pridružila organizatorjem našega izleta na avtobusu. Odhodu na skoraj 20-urno pot proti severu je nemudoma sledila prva dolga pevska vaja pod vodstvom študenta glasbe.

Pot nas je v nedeljo najprej popeljala na otok Rømø, kjer bi ob lepšem vremenu na kilometre dolgi peščeni plaži lahko opazovali na tisoče zmajev – ampak začuda vetra ni bilo od nikoder, pa tudi ljudi, ki bi spuščali zmaje, ne. Vrnili smo se na polotok (Jutlandijo) in se nastanili v najstarejšem danskem mestu – Ribe. Tukaj smo se prvič srečali tako z muhastim danskim vremenom kot z danskimi Vikingi, ki so Dancem še kako v ponos; proti večeru pa je sledil ogled mesta s tradicionalnim nočnim čuvajem.

Danska 2016

Naslednji dan je bil naš cilj še severneje – obisk gimnazije v Nykobingu na »otoku v celini«, Morsu. Na poti do tja smo si ogledali še kipe štirih belih mož na Esbjerški obali in se vrnili v otroška leta v Legolandu v Billundu. Zvečer so nas dodelili svojim gostiteljem dijakom in odšli smo prenočit k pristnim danskim družinam.

V zgodnjih urah smo bili prisotni pri pouku, kasneje pa smo z dijaki gostitelji odšli na krajšo ekskurzijo. Ta večer je po neštetih vajah in generalkah sledil slovenski večer – prireditev, ki je našim gostiteljem predstavila vseslovensko kulturo: hrano, ples, pesmi, turizem ipd. Večer je postal uspešnica in se zavlekel do jutranjih ur.

V sredo nas je čakala dolga pot, saj smo od Morsa odhiteli proti Københavnu. Prvi postanek je bil v Århusu, drugem največjem danskem mestu, in sicer ogled moderne galerije z mavrično panoramo na vrhu, nato smo po »pohodu« na najvišjo dansko goro Ejer Bavnehøj s častitljivimi 175 metri nadmorske višine odšli še v Odense, rojstni kraj svetovnega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Še več o Vikingih smo izvedeli  v večjem muzeju s pravimi, restavriranimi vikinškimi ladjami, v Roskildu. Tukaj smo si ogledali tudi katedralo z grobnicami številnih predstavnikov kraljevih družin. Po ogledu še ene gimnazije pa nam je popoldne začinil v Hamletovega prijatelja Horacija oblečen uslužbenec gradu, ki nam je strnjeno podal zgodbo o Hamletu na gradu Kronborg, kjer naj bi Hamlet živel. Dan smo zaključili s piknikom v idiličnem grajskem parku gradu Fredensborg.

Zadnje dni smo uživali v prestolnici, Københavnu. Seveda smo začeli ob znamenitem kipu male morske deklice, nadaljevali z opero, turistično ulico Nyhavn, okroglim razglednim stolpom Rundetaarn, gradom s kraljevo zakladnico … Pot nas je zanesla vse do slovenskega veleposlaništva, kjer so se našim danskim rojakom ob naši izvedbi pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje rosile oči. Zvečer smo se še enkrat prepustili adrenalinu v zabaviščnem parku Tivoli.

Spakirali smo kovčke in se še zadnjič odpravili v prestolnico, tokrat uživat prosti čas – takoj po sprejemu v parlamentu. Dodobra smo se napolnili na večerji pred povratkom domov. Smrtno tišino na avtobusu, spremenjenem v spalni vagon, je še tu in tam prekinil kak vesel glas, ki je še poslednjič v tem tednu pel že vsem predobro znano dansko himno.

Povezali smo vso Slovenijo in z našo predstavo »osvojili« Dansko, združili moči v pevskih zborih in večernih nazdravljanjih, premerili to evropsko kraljevino po dolgem in počez in videli skoraj preveč za en teden – a karkoli gnilega je bilo v deželi Danski, mi tega gotovo nismo našli.

Anže Kac

Danska 2012

 
Srednja šola Slovenska Bistrica že vrsto let tesno sodeluje z Društvom slovensko−danskega prijateljstva. V okviru tradicionalnih srečanj sta se v začetku septembra 2012 dijakinji Marjeta Capl (3. b) in Monika Firer (3. a) udeležili devetdnevnega potovanja na Dansko, kjer sta, skupaj z ostalimi udeleženci iz vse Slovenije, uspešno predstavljali našo državo in šolo. Svoje potovanje sta strnili v dnevniški zapis in PPT-predstavitev.