Select Page

Znani so rezultati že 9. natečaja za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji, ki ga v dveh delih – za osnovnošolce in za srednješolce – razpisuje KD Josipine Turnograjske v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Med 91 srednješolskimi pismi, ki so jih avtorji letos spletli ob ljubezni do svobode (kako povedno, v tem čudnem času), so naši dijaki osvojili prvo, peto in deseto mesto.

Čestitamo Dejanu Gavriću iz 3. b za osvojeno prvo mesto (prejme unikatni stekleni pokal in knjižno nagrado).

Iz utemeljitve strokovne komisije, ki so jo sestavljale mag. Janja Čolić, prof. angleščine in pedagogike, Petra Hudnik, prof. slovenščine, Neža Cerinšek, študentka drugega letnika slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti, in ddr. Mira Delavec Touhami, prof. slovenščine in zgodovine, prepisujemo …

Dejanovo pismo je enotno navdušilo vse članice strokovne komisije. Vsebina ustreza navodilu – ljubezen do SVOBODE. Gre za pravo obliko pisma z izjemno bogatim in dodelanim besediščem. Veseli smo tudi, da prvič v devetih letih natečaja podelimo nagrado fantu.

Dejanovo pismo se iz izpovedi fantiča prelevi v izpoved mladeniča, ki pogreša otroštvo in vsa občutja, pripeta nanj. Pogreša svobodo, s katero je včasih živel, in brezskrbnost, saj o svobodi takrat ni razmišljal, a jo je poznal, se je takrat verjetno niti ni zavedal. Danes vsaka njegova beseda kriči o hrepenenju po svobodi. Avtor je na papirju utelesil občutja mnogih mladostnikov, ki jih ne zmorejo ali ne znajo ubesediti in so zato neslišani. Kritično se ozira na navade sodobnih družb in pritajeno, a z vsako besedo opozarja, da je otroškost pomembno ohraniti.

Dejan je tako Svobodi napisal nadvse simpatično ljubezensko pismo, nagajivo, igrivo, preprosto otroško, ko je bil drugošolec, in drugo, globoko razmišljujoče z vidika najstnika. Opaža absurd med tem, kako si je kot otrok želel biti odrasel, zdaj pa, ko je na pragu odraslosti, ugiba, da to ni to, kar si je želel. Vseeno zna ceniti drobne stvari v življenju in jih vedno znova išče v smislu svobode.

Čestitamo tudi Lani Prosenak iz 3. a (za peto mesto je prejela knjižno nagrado in posebno priznanje) in Juliji Firer iz 2. a (za deseto mesto je prejela posebno priznanje).

 

Le tako naprej …

Aktiv slovenistov

1_Ljubezensko pismo_Gavrić

5_Ljubezensko pismo_Lana Prosenak

10_Ljubezensko pismo_Julija Firer

Dostopnost