Select Page

 

18. oktobra smo v knjižnici Srednje šole Slovenska Bistrica priredili literarno čajanko v mesecu skupnega branja. Naša gosta sta bila Renato Bratkovič, pisec in organizator Mednarodnega krimi in noir festivala Alibi, ter naš ravnokar bivši dijak Martin Čuden, ki je pred kratkim izdal svoj prvi roman z naslovom Zlati kovanec.

Renato Bratkovič je predstavil svojo bogato ustvarjalno dejavnost na področju literature, filma, oblikovanja in oglaševanja. Prebral nam je svojo zgodbo s festivala Alibi z naslovom Petdeset odtenkov smrti, ogledali pa smo si tudi njegov film Minus 1. Spregovoril je o pomembnosti branja, ki je podlaga za kasnejše pisanje. Predstavil nam je tudi žanrsko literaturo, še posebej krimi in noir ter opisal svoje izkušnje z organizacijo festivala Alibi. Mladi bralci in ustvarjalci pa so od njega dobili veliko spodbude za svoje delo.

Martin Čuden je predstavil svoj fantastični roman o Diredonskih bojevnikih in o iskanju druge polovice zlatega kovanca. Ta popelje nenavadno druščino v povsem nov svet. Gostom večera je pripovedoval o svojih izkušnjah z nastajanjem knjižnega prvenca. Svet računalniških igric je nadgradil z oblikovanjem fantastičnih literarnih oseb in zgodbo postavil v fiktivni svet herojev, ki imajo tudi povsem človeške lastnosti in so jim dragocene splošne človeške vrednote. Prebral nam je odlomek iz romana ter obljubil njegovo nadaljevanje.

Vesela sem, da me je Martin izbral za svojo mentorico pri pisanju in da je roman po nekaj letih izšel pri založbi Smart team, kjer ga je mogoče tudi naročiti.

Dogodek so z glasbo popestrili naši dijaki Tisa Stegne, Neven Otorepec in Ema Bera pod mentorstvom Ane Sandrin. Za dobro počutje v šolski knjižnici sta poskrbeli tudi knjižničarka Alenka Ajd Bratkovič in informatorka Tatjana Trglec.

Druženje ob čaju in kavi smo zaključili v prijetnem ustvarjalno-prijateljskem vzdušju in si zaželeli še več tovrstnih dogodkov s pisci iz lokalnega okolja.

Vesna Sever, prof.

 

Dostopnost