Select Page

23. aprila že od leta 1995 vsako leto praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic, čeprav bi si praznovanje knjige in s knjigo zaslužilo svetovno leto. UNESCO je vsakoletni dogodek organiziral v želji po promociji branja, založništva in avtorskih pravic.

Prav na ta dan je namreč leta 1616 umrl prvi romanopisec Miguel de Cervantes in ideja o svetovnem dnevu knjige kot počastitvi tega znamenitega avtorja se je porodila Vincentu Clavelu Andrésu, španskemu piscu in prevajalcu. Naj kot zanimivost navedem, da je na isti dan umrl tudi znameniti angleški dramatik William Shakespeare.

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica je april čas, ko vsako leto na pogovoru v živo gostimo pomembnega slovenskega pisatelja.

Letos smo povabili mojstra kriminalke, Mariborčana Avgusta Demšarja, ki se nam ne bo pridružil na šoli, ampak ga bomo v torek, 20. 4., ob 19. uri gostili na spletu, zato prilagamo povezavo za vse, ki si avtorja želite spoznati in prisluhniti klepetu z njim.

 https://arnes-si.zoom.us/j/93081559729

Meeting ID: 930 8155 9729

Avgust Demšar

 

Avgust Demšar piše kriminalke “whodunit” oziroma kriminalke “kdo je kriv”, pri katerih je najpomembneje, da začneš pripoved s truplom, potem pa glavni lik – pri Demšarju inšpektor Martin Vrenko – išče storilca. Avtor v pomoč seveda nastavlja ključe, tako da tudi bralci iščemo krivca. Demšar pri svojem pisanju karseda dosledno upošteva pravila pisanja detektivskega romana, ki jih je nastavil Van Dine, vendar v svojem delu analizira aktualno politično in družbeno resničnost.

Demšar je izjemno plodovit pisec: Olje na balkonu (2007), Retrospektiva (2008), Tanek led (2009), Evropa (2010), Hotel Abbazia (2011), Obsedenosti v času krize (2012), Miloš (2013), Pohorska transverzala (2016), Otok (2018), Cerkev (2020).

Njegovi prvi trije romani so oživeli tudi kot televizijska serija Primeri inšpektorja Vrenka, ki smo jo lahko gledali takoj po novem letu vsako nedeljo zvečer na RTV Slovenija 1.

Če bi radi Avgusta Demšarja bolje spoznali, ste vabljeni na literarni večer.

Alenka Ajd Bratkovič

 

Dostopnost