Select Page

Letošnji 15. mednarodni sejem učnih podjetij je zaradi epidemije potekal na daljavo. Na sejmu je sodelovalo 24 domačih in 17 tujih učnih podjetij iz Indonezije, Kanade, Švice, Bolgarije, Črne gore in Hrvaške.

Dijaki tretjega letnika programa ekonomski tehnik so v letošnjem šolskem letu ustanovili učno podjetje B-CASE, d. o. o., ki zaposluje 13 dijakov, in se ukvarja z izdelovanjem ovitkov za steklenice iz že uporabljenega blaga.

Dijaki UP B-CASE, d. o. o.

Logotip UP

 

Ker smo v zelo čudnih časih, ki so zagotovo drugačni od vseh prejšnjih, so se tudi naše nakupovalne navade spremenile. Veliko podjetij po svetu je spoznalo pravo vrednost prodaj prek spleta. Dijaki so na sejmu sodelovali pri sklepanju poslov in pri predstavitvi svojega učnega podjetja. Učno podjetje so predstavljale dijakinje: Nika Bradan, Neja Burlak, Tina Cvahte in Živa Dušej, ki so dejavnost podjetja predstavile tudi komisiji.

 

Na poslovnih srečanjih so sodelovali tudi dijaki učnega podjetja Handy Sport, d. o. o., čigar dejavnost je povezana z izdelovanjem eko kolesarskih torbic in organizacijo kolesarskih poti po znanih slovenskih krajih.

 

Za obe učni podjetji je bila to zagotovo izjemna izkušnja, ker je bila zelo posebna, a bo v praksi, če bomo vezani na delo od doma, v podjetništvu zagotovo zaživela kot nekaj običajnega.

 

Lahko smo veseli, da živimo v tem času, da tehnične možnosti dopuščajo, da se lahko pogovarjamo na daljavo, se pri tem tudi vidimo v živo in da lahko celo istočasno na dveh oddaljenih lokacijah gledamo isto sliko ali isti dokument in poslujemo enako, kot če bi sedeli za isto pogajalsko mizo.

V tem vidim tudi prednosti poklica, za katerega se dijaki izobražujejo. Če se bo življenje res obrnilo tako, da bo to, kar živimo zadnje leto dni, naš vsakdan v prihodnosti, potem je to način dela, ki bo dijakom prinesel uspeh v podjetništvu.

Zapisala: Simona Luetić, mentorica učnih podjetij
Fotografija: Simona Luetić

 

 

Dostopnost